eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elindult a közbeszerzés az MFB Pontok hálózatának kialakítására

Közbeszerzési eljárást indított a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a visszatérítendő uniós támogatások kezelésére alakuló MFB Pontok hálózatának kialakítására - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény öt napon belül megjelenik az Európai Unió Hivatalos Lapjában (TED), illetve elérhető és letölthető lesz a Közbeszerzési Értesítő soron közvetkező számában.

Közlemény szerint 2015. november 30-ig, délelőtt 10 óráig nyújtható be a részvételi jelentkezés, amelyben ajánlat még nem tehető.

A tervek szerint 2015 és 2016 között legfeljebb 300 milliárd forint értékű uniós támogatást, valamint további saját forrású hitelt folyósít a bank az MFB Pontokon keresztül legalább 15 ezer mikro-, kis- és közepes vállalkozás számára. Az összeg igény szerint további, legfeljebb 150 milliárd forinttal bővíthető - közölték.

A tájékoztatás szerint a visszatérítendő források elosztásának új rendszerére azért van szükség, mert a Széchenyi2020 EU-s fejlesztési programban a kormány jelentősen megemelte a vállalkozások számára elérhető források arányát, ezen belül egyre több olyan fejlesztést támogat, amelyben megjelennek a visszatérítendő források is.

2016 végéig az MFB a hazai hitelintézeti rendszer meglévő fiókhálózatán belül 402 MFB Pontot hoz létre, és szakít azzal a közvetítői rendszerrel, ami az előző uniós ciklusban működött.

A tervek szerint a közvetlen értékesítésre épülő rendszer olcsóbb és gyorsabb lesz, mint a korábbi, emellett a vállalkozások által igénybe vehető pénzügyi termékek kamata is minden eddiginél alacsonyabb lehet.

Az új modellben az MFB szerződik a pályázókkal és saját kockázatára finanszíroz, míg a kiválasztott partnerek a kihelyezéshez kapcsolódó részfeladatokat, valamint a kihelyezett állományok ellenőrzését és kezelését segítő egyes résztevékenységeket végzik az MFB számára.

Az MFB Pontok ütemezetten, a megyeszékhelyektől a kisebb települések felé haladva, az ország teljes területén elérhetők lesznek. A hálózat lakosságarányosan 70 százalékos lefedettséget nyújt.

Az EU-s források mellett a Magyar Fejlesztési Bank pénzügyi tanácsadással kiegészülő egyéb termékei is elérhetők lesznek az MFB Pontokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×