eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma

Stroke világnap - Tízpercenként agyvérzést kap valaki

Az elmúlt harminc évben harmadára csökkent az agyvérzés miatti halálozás - mondta a stroke világnapján az InfoRádiónak Bereczki Dániel. A Magyar Stroke Társaság elnöke szerint egyre többen hívják a mentőket a pontosan felismert tünetekkel, így évről évre többen jutnak hozzá három órán belül a szükséges vérrögoldó kezeléshez.

"A stroke hirtelen kialakuló agyi vérkeringési zavart jelent. Világszerte 15 millió eset fordul elő, ez azt jelenti, hogy 6 másodpercenként egy eset. Ebből Magyarországra évente körülbelül negyvenezer jut, ami azt jelenti, hogy nagyjából tízpercenként kerül kórházba valaki és óránként hal meg egy honfitársunk ebben a betegségben" - jelezte Bereczki Dániel.

"Hála az elmúlt tíz évben folytatott felvilágosító kampányunknak, az emberek jó része tisztában van a stroke alapvető, fő tüneteivel - az egyik oldali végtagok meggyengülése, megbénulása, a száj félrehúzódása, a beszéd elakadása -. A lakossági ismeretek javulása tükröződik az eredményes beavatkozások számában is. Tíz évvel ezelőtt még évente kevesebb mint száz vérrögoldó kezelés történt akut agyi vérkeringési zavarban, idén pedig több mint kétezer ilyen kezelés lesz" - mondta a Magyar Stroke Társaság elnöke.

"A tünetek kialakulását követően legkésőbb három órán belül el kell kezdeni ezt a kezelést. Ez azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt be kell érkeznie a betegnek a kórházba, megtörténnek a szükséges vizsgálatok és elindul a kezelés. Ezért nagyon fontos, hogy ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja magán, ne a háziorvost hívja, ne várja, amíg hazaérnek a rokonok, hanem azonnal riassza a mentőket" - hívta fel a figyelmet Bereczki Dániel.

"Szerencsére a kockázati betegségek - elsősorban a magas vérnyomás - kezelése egyre hatékonyabb, ezt mutatja az a jelenség is, hogy közel harmadára csökkent a stroke miatti halálozás az elmúlt harminc évben" - hangsúlyozza a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×