Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Harrach: a kereszténydemokraták elkötelezettek a családok iránt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vatikáni szinódus záródokumentumának legfontosabb gondolatai - amelyek találkoznak a Kereszténydemokrata Néppárt törekvéseivel - azt üzenik a politikai és társadalmi élet képviselőinek, hogy tegyenek meg mindent a házasság és a család védelmében - közölte Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szerdán.

A kormánypárti politikus kiemelte: a kereszténydemokraták elkötelezettek a családok támogatása iránt. Ennek érdekében több intézkedést kezdeményeztek vagy "erőteljesen támogattak", többek között a családi adókedvezményt, a gyes, gyed eredeti állapotának visszaállítását, az alaptörvény ide vonatkozó részeit, a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségét, a gyermek étkeztetés kiterjesztését.

Kitért arra is: a szinódus - amikor megértéssel fordul a különböző élethelyzetben lévők felé - megerősíti az egyház hagyományos tanítását a házasságról, ennek alapja a férfi és a nő azonos emberi méltósága, "de különböző természete, amely a házasságban válik életadó közösséggé."

Hétvégén kétharmados minősített többséggel szavazta meg a családról szóló szinódus záródokumentumának minden egyes cikkét a szinóduson részt vevő 270 püspök a Vatikánban, s a dokumentumot át is adták Ferenc pápának.

A szinódus megállapítása szerint a család intézményének válságára utaló jelek ellenére a fiatal nemzedékekben továbbra is erős a család iránti vágy. A dokumentum rögzíti, hogy a család a férfi és nő közötti házasságon alapul. Kortárs kulturális kihívásnak nevezi és elutasítja a "nemek közti különbségek nélküli társadalmat".

A szinódus a családok életét és egységét veszélyeztető tényezők között sorolja fel a világ számos térségét sújtó háborúkat, a természetes erőforrások apadását és a migrációs folyamatot. A dokumentum külön kiemeli az elsősorban a keresztény családokat sújtó erőszakos vallási üldözést.