eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Harrach: a kereszténydemokraták elkötelezettek a családok iránt

A vatikáni szinódus záródokumentumának legfontosabb gondolatai - amelyek találkoznak a Kereszténydemokrata Néppárt törekvéseivel - azt üzenik a politikai és társadalmi élet képviselőinek, hogy tegyenek meg mindent a házasság és a család védelmében - közölte Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szerdán.

A kormánypárti politikus kiemelte: a kereszténydemokraták elkötelezettek a családok támogatása iránt. Ennek érdekében több intézkedést kezdeményeztek vagy "erőteljesen támogattak", többek között a családi adókedvezményt, a gyes, gyed eredeti állapotának visszaállítását, az alaptörvény ide vonatkozó részeit, a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségét, a gyermek étkeztetés kiterjesztését.

Kitért arra is: a szinódus - amikor megértéssel fordul a különböző élethelyzetben lévők felé - megerősíti az egyház hagyományos tanítását a házasságról, ennek alapja a férfi és a nő azonos emberi méltósága, "de különböző természete, amely a házasságban válik életadó közösséggé."

Hétvégén kétharmados minősített többséggel szavazta meg a családról szóló szinódus záródokumentumának minden egyes cikkét a szinóduson részt vevő 270 püspök a Vatikánban, s a dokumentumot át is adták Ferenc pápának.

A szinódus megállapítása szerint a család intézményének válságára utaló jelek ellenére a fiatal nemzedékekben továbbra is erős a család iránti vágy. A dokumentum rögzíti, hogy a család a férfi és nő közötti házasságon alapul. Kortárs kulturális kihívásnak nevezi és elutasítja a "nemek közti különbségek nélküli társadalmat".

A szinódus a családok életét és egységét veszélyeztető tényezők között sorolja fel a világ számos térségét sújtó háborúkat, a természetes erőforrások apadását és a migrációs folyamatot. A dokumentum külön kiemeli az elsősorban a keresztény családokat sújtó erőszakos vallási üldözést.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×