eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Katonai Repülő Intézet alakult Szolnokon

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Katonai Repülő Intézete október közepén alakult meg Szolnokon, azaz vált ki Katonai Üzemeltető Intézetéből - közölte Palik Mátyás megbízott intézetigazgató az MTI-vel.

Az alezredes elmondta: az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán - amely az egyetem 2011-es megalakulása óta jelentős átalakulásokon ment keresztül - a Katonai Vezetőképző-, a Katonai Üzemeltető-, a Katonai Logisztikai- és immár az újonnan alakult Katonai Repülő Intézet keretein belül folyik a felsőfokú tisztképzés, illetve az azt megalapozó hadtudományi- és katonai műszaki kutatás.

Az új szervezet az NKE egyedüli olyan felsőoktatási intézménye, amely vidéken, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisán található. Az intézet újjáalakuló három tanszéke - a Fedélzeti rendszerek, a Repülésirányító és repülő-hajózó, valamint a Repülő Sárkány-hajtómű tanszék - biztosítja a "megrendelő", a Magyar Honvédség repülőszakember utánpótlását.

A Szolnokon tanulók Katonai üzemeltetés alapszakon és annak mesterszakán vesznek részt képzésen Katonai repülőműszaki és Repülésirányító specializációkon. A tisztjelöltek számára alapszakon a képzés nyolc szemeszteren át tart, amelyből az utolsó négyet a szolnoki intézményben töltik - mondta Palik Mátyás.

Hozzátette: a légierő megrendelői igényének megfelelően évente 10-15 honvédtisztjelöltet iskoláznak be a fenti képzésekre. Emellett az intézet biztosítja a repülő csapatok speciális képzéseket igénylő szakembereinek felkészítését is, vagyis évente több száz tiszt és tiszthelyettes felkészítése is ebben az intézményben folyik - közölte.

Palik Mátyás kiemelte: az eggyel magasabb szintre lépő oktatási intézményben végzett fiatal szakemberek rendkívül eredményesek, motiváltak, kiemelkedő szakmai felkészültséget szereznek - jegyezte meg. Szólt arról, hogy a felkészítést végző oktatói állomány mintegy 80 százalékának van tudományos fokozata. A szolnoki oktatók az elmúlt években számos új képzési programot dolgoztak ki, több sikeres hazai tudományos rendezvényt szerveztek, új jegyzeteket, könyveket jelentettek meg - közölte.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy az intézet egy csaknem százezer kötetes nyilvános könyvtárral is büszkélkedhet, amelynek mintegy 80 százaléka repülős szakmai irodalom.

Végezetül hangsúlyozta: a komolyabb, fejlettebb szervezeti struktúra kialakításával a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar is erősödik. Az intézeti forma jó alapot kínálhat a későbbiekben megjelenő speciális repülőszakember képzés kialakításának feltételeihez - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×