eur:
393.38
usd:
368.16
bux:
65885.93
2024. április 24. szerda György

Bővítheti a júliusban bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt a kormány - a nap hírei

Bővítheti a júliusban bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt a kormány. Társadalmi vitára bocsátja a budai fonódó villamoshálózat megépülésével összefüggő változásokat a BKK. Elfogadta a roamingdíjak eltörléséről és a netsemlegességről szóló szabályokat az Európai Parlament.

Bővítheti a júliusban bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt a kormány - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Portfolio konferenciáján kijelentette: a támogatás várakozáson felüli eredményeket hozott. Megjegyezte: a világgazdaságban megjelenő egyre több borús jel ellenére a magyar növekedés fennmaradását az európai uniós források kifizetésének felgyorsításával, a banki hitelezés növelésével, valamint a beruházások és a lakásépítés ösztönzésével lehet segíteni. A konferencián az is elhangzott, hogy a következő 3 évben a lakás-takarékpénztári és a nyugdíjpénztári megtakarítások lesznek a legnépszerűbbek.

Teljesíti törvényben rögzített mandátumát az ár- és pénzügyi stabilitás elérésében valamint megőrzésében a jegybank - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságában. Matolcsy György kiemelte: a gazdaság fejlődését segítette az, hogy a jegybank 2013-ban elindította a növekedési hitelprogramját, amivel 28 ezer kis- és közepes vállalkozás hitelhez jutását segítette.

Támogatja az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége gazdasági együttműködését Magyarország - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: a kétoldalú kapcsolatok érdekében két új nagykövetséget nyílik Manilában és Kuala Lumpurban, valamint egy főkonzulátus Ho Si Minh-városban. A külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti üzleti konferenciáján arról beszélt, hogy a migrációs és a gazdasági kihívásokat is hatékonyan kezeli a magyar modell. Az országban jelenleg működő 1.750 amerikai vállalat több mint 90 ezer magyar embernek ad munkát, összesen több mint 9 milliárd dollár befektetés érkezett Magyarországra.

Decemberig 200 milliárd forint fejlesztési forrás nyílik meg szociális, család- és ifjúságügyi, köznevelési, felsőoktatási, egészségügyi és egyházi területen - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: a nagyobbrészt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban kiírt programokkal a hátrányos helyzetűeket, illetve a társadalmi felzárkózást segítenék.

A kutatás-fejlesztés mintegy háromnegyede a fővárosban koncentrálódik, ezért fontos társadalompolitikai kérdés a nagyvárosok megerősítése - jelentette ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Pálinkás József az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: 50 milliárd forint áll rendelkezésre a vállalatok és akadémiai intézetek, egyetemek közti együttműködésének támogatására, illetve további 50 milliárd vállalatok kutatási-fejlesztési kapacitások bővítésére, ha a beruházások nem Budapesten történnek meg. Úgy vélte: ez munkaerőt vonzhat a térségbe.

Csaknem 13 ezerrel csökkent a tervezhető műtétekre várakozók száma. A Magyar Kórházszövetség Elnöksége szerint az áprilisban indult, harmadik programban a hosszú várólistát vezető intézmények kaptak lehetőséget arra, hogy a szokásos műtéti számhoz képest több műtétet végezzenek el. Így lehetőség szerint a kisebb beavatkozásokra 2-3 hónapra, a nagyobb ortopédiai műtéteknél pedig fél évre csökkent a betegek várakozási ideje.

Társadalmi vitára bocsátja a budai fonódó villamoshálózat megépülésével összefüggő változásokat a BKK. A vállalat november 10-éig várja az utasok javaslatait. A 7-es és 33-as buszcsalád új menetrendjéről szóló véleményeket is eddig a határidőig lehet elküldeni.

A gazdaságfejlesztés kulcsa a közlekedési ágazat fejlesztése - jelentette ki a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Tasó László a Nemzeti Közlekedési Napok megnyitóján elmondta: 2020-ig 2.500 milliárd forint forrás áll rendelkezésre közlekedésfejlesztésre. Hozzátette: a versenyképesség javításához az eljárási rendek egyszerűsítésére és a források felhasználásának dinamizálására van szükség.

Továbbra sem termeszthetők génmódosított kukoricafajták Magyarországon - erősítette meg a Földművelésügyi Minisztérium. A tájékoztatás szerint 17 ország utasítja el a génmódosított növények termesztését. A minisztérium szerint ehhez nagyban hozzájárult az a magyar kezdeményezés, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentett be januárban Berlinben. Azt kérte, Európa legyen GMO-mentes övezet.

Elfogadta a roamingdíjak eltörléséről és a netsemlegességről szóló szabályokat az Európai Parlament. Ennek értelmében 2 év múlva fokozatosan szűnnek meg a roamingdíjak az Európai Unióban. 2016. április 30-tól 1 perc beszélgetés és 1 megabyte adatforgalom után legfeljebb 5 centet számolhatnak majd fel a szolgáltatók, SMS-enként pedig legfeljebb 2 cent lehet a roamingdíj.

Visszautasította a bajor miniszterelnök követelését a német kancellár. Horst Seehofer vasárnapig adott haladékot Angela Merkelnek, hogy hagyjon fel az úgynevezett nyitott határok politikájával. A kancellár úgy fogalmazott: a menekültek számát csak Törökországgal, Görögországgal és az unióval együttműködve lehet csökkenteni. Mindenekelőtt pedig a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére kell összpontosítani.

Horvátországban 12,4 millió kuna óvadék ellenében szabadlábra helyezi Ivo Sanader volt kormányfőt a zágrábi megyei bíróság. Az egykori miniszterelnököt a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki. Óvadékot azért rendelt el a testület, mert fennáll a szökés veszélye. Ivo Sanader 3 év 7 hónap előzetes letartóztatás után hagyhatja el celláját.

Afganisztánban több mint 300-ra nőtt a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma. Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint több mint ezren sérültek meg. A Richter skálán mért 7 és feles erősségű földrengésnek Afganisztánban volt az epicentruma. A rengést nemcsak Kabulban, hanem India és Pakisztán fővárosaiban is érezték.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×