eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Törvényjavaslat a csaló termékbemutatók ellen

Elsősorban az idős emberek védelmét célozza a csaló termékbemutatók visszaszorítására irányuló kereszténydemokrata törvényjavaslat, melynek nemrég kezdte meg vitáját az Országgyűlés. Az előterjesztést a jelen lévő ellenzéki frakciók is támogatták.

Expozéjában a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter aláhúzta, hogy módosítások az árubemutatóval egybekötött termékértékesítésekkor elkövetett csalások visszaszorítását célozzák.

"Számtalan példát hallhatunk erről: több százezer forintos gyógyító csodalámpáról, gyógyhatásúnak mondott ágyneműgarnitúráról, extra tulajdonságokkal rendelkező takarító gépekről, pulzáló mágneses eszközökről. Az ennek értékesítésére berendezett vállalkozók olyan embereket próbálnak megtéveszteni, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt hajlamosak ezeket az ajánlatokat elfogadni."

A módosító csomag értelmében a termékbemutatók utáni azonnali értékesítést végző cégek kötelesek ügyfélszolgálati irodát működtetni, nem reklámozhatják tevékenységüket ajándéksorsolással és nem köthetnek helyben hitelszerződést az esetleges vevőkkel.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatta az előterjesztést.

"Úgy látjuk, hogy az intézkedések révén véget lehet vetni az idős emberek, a nyugdíjasok termékbemutatókon történő megtévesztésének és ha szabad ezt a kifejezést újságokból idehozni: átvágásának."

Törő Gábor, a Fidesz vezérszónokaként szintén egyetértett a javaslattal.

"A korábbi törvényi szigorítás eredményeként a termékbemutatók szervezése megnehezedett, de újabb trükkök is megjelentek."

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó maga is támogatta a KDNP-s módosító csomagot.

"Sajnálatos viszont, hogy a fogyasztóvédelem nem kapott sem a kormányzati szinten, sem a parlament munkájában hangsúlyosabb szerepet. A fogyasztóvédelemnek még hangsúlyosabb szerepet kell adni ebben a témában."

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik részéről úgy látta, hogy az előterjesztés iránya jó, ám reményét fejezte ki, hogy pártja korábbi, a területet érintő javaslatait is beépítik a csomagba.

"Önmagában az, hogy ügyfélszolgálatot kell majd fenntartaniuk a hasonló cégeknek, egy jó szűrő funkciót fog ellátni érzésem szerint."

A csaló termékbemutatók visszaszorítását célzó javaslatot várhatóan négy héten belül fogadhatja el az Országgyűlés.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×