Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törvényjavaslat a csaló termékbemutatók ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elsősorban az idős emberek védelmét célozza a csaló termékbemutatók visszaszorítására irányuló kereszténydemokrata törvényjavaslat, melynek nemrég kezdte meg vitáját az Országgyűlés. Az előterjesztést a jelen lévő ellenzéki frakciók is támogatták.

Expozéjában a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter aláhúzta, hogy módosítások az árubemutatóval egybekötött termékértékesítésekkor elkövetett csalások visszaszorítását célozzák.

"Számtalan példát hallhatunk erről: több százezer forintos gyógyító csodalámpáról, gyógyhatásúnak mondott ágyneműgarnitúráról, extra tulajdonságokkal rendelkező takarító gépekről, pulzáló mágneses eszközökről. Az ennek értékesítésére berendezett vállalkozók olyan embereket próbálnak megtéveszteni, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt hajlamosak ezeket az ajánlatokat elfogadni."

A módosító csomag értelmében a termékbemutatók utáni azonnali értékesítést végző cégek kötelesek ügyfélszolgálati irodát működtetni, nem reklámozhatják tevékenységüket ajándéksorsolással és nem köthetnek helyben hitelszerződést az esetleges vevőkkel.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatta az előterjesztést.

"Úgy látjuk, hogy az intézkedések révén véget lehet vetni az idős emberek, a nyugdíjasok termékbemutatókon történő megtévesztésének és ha szabad ezt a kifejezést újságokból idehozni: átvágásának."

Törő Gábor, a Fidesz vezérszónokaként szintén egyetértett a javaslattal.

"A korábbi törvényi szigorítás eredményeként a termékbemutatók szervezése megnehezedett, de újabb trükkök is megjelentek."

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó maga is támogatta a KDNP-s módosító csomagot.

"Sajnálatos viszont, hogy a fogyasztóvédelem nem kapott sem a kormányzati szinten, sem a parlament munkájában hangsúlyosabb szerepet. A fogyasztóvédelemnek még hangsúlyosabb szerepet kell adni ebben a témában."

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik részéről úgy látta, hogy az előterjesztés iránya jó, ám reményét fejezte ki, hogy pártja korábbi, a területet érintő javaslatait is beépítik a csomagba.

"Önmagában az, hogy ügyfélszolgálatot kell majd fenntartaniuk a hasonló cégeknek, egy jó szűrő funkciót fog ellátni érzésem szerint."

A csaló termékbemutatók visszaszorítását célzó javaslatot várhatóan négy héten belül fogadhatja el az Országgyűlés.

Hanganyag: Sigmond Árpád