Merkely Béla: több nő kap infarktust, mint férfi

Infostart
2015. október 26. 12:12
A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese szerint hamarosan 80 év lehet az átlagos élettartam Magyarországon. Merkely Béla az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a hölgyek kezdenek, úgymond, elférfiasodni, ezért most már több nő kap infarktust, mint férfi.

Továbbra is a szív és érrendszeri betegségek a vezető halálokok Magyarországon - mondta a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Merkely Béla szerint ez valószínűleg évtizedekig így is lesz. Azonban óriási előrelépés van a várható élettartamot illetően.

"Az elmúlt 15-18 évben 7 évvel nőtt a várható élettartam minden egyes magyar állampolgár vonatkozásában."

Merkely Béla ezt leginkább a hatékony kezelésének tulajdonítja, de úgy véli, az állampolgárok is jobban odafigyelnek az egészségükre. Éppen ezért hamarosan 80 évre emelkedhet a várható élettartam. Ezzel együtt több dologgal is megrövidítjük az életünket.

"Összességében a magas vérnyomás előfordulási gyakorisága nagyon magas, szinte a felnőtt lakosság kétharmadát érinti. A dohányzás vonatkozásában nincs növekedés, ez mindenképpen öröm, de rossz hír az, hogy már a nők, különösen a fiatalok is dohányoznak. A cigarettázás sajnálatos módon a számítások szerint 8-10, egészségben megélt életév elvesztését jelenti, ez elég elgondolkodtató adat. Növekszik a cukorbetegség és az elhízás, ezek egymást elősegítő folyamatok."

A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese arról is beszélt, hogy a gyengébbik nem kezd úgymond elférfiasodni, így most már több nő kap infarktust, mint férfi.
 

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást