eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a bevándorlás nem ad választ az európai munkaerőpiaci és demográfiai kihívásokra. A magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjának tartja az állami szántóföldek értékesítését a földművelésügyi miniszter.

Kész segíteni Magyarország a migránsútvonalon fekvő államokat - erősítette meg a kormányfő. Orbán Viktor a menekültválságban érintett uniós tagországok brüsszeli csúcstalálkozóján megismételte: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő állam, mégis segíti felszerelésekkel, technikai eszközökkel a nyugat-balkáni migráció által érintett államokat.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a bevándorlás semmilyen módon nem ad választ az európai munkaerőpiaci és demográfiai kihívásokra. Szijjártó Péter egy gazdaságpolitikai fórumon hangsúlyozta: az európai munkaerőpiacon van annyi tartalék, hogy Európa képes legyen az ilyen kihívások belső kezelésére.

A magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjának tartja az állami szántóföldek értékesítését a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a témában rendezett parlamenti vitanapon azt mondta: a kormány egy csaknem évszázados kisgazda elképzelést vált valóra a földeladással. Közölte: az állami földek 20 százalékát bízzák a gazdákra, ezzel megerősítik a családi gazdaságok, a földművesek gazdasági pozícióit és versenyképességét.

Több mint 1.500 milliárd forinttal támogatja a magyarországi települések fejlesztéseit a kormány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azután beszélt erről, hogy stratégai együttműködési megállapodást írt alá a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökével. Az egyezség célja, hogy legyen párbeszéd a kormány, a megyék és a megyei jogú városok között.

A kormányzati koordináció, a politikai programok felépítése, és azok működtetése a legfontosabb feladata a Miniszterelnökségnek - mondta a tárca miniszter-helyettese. Csepreghy Nándor az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrejöttével a kormányfő munkakörnyezete változik meg. Elmondta: a 2020-ig tartó uniós ciklusban lehívható forrásokat a gazdaság fejlesztésére költik.

Az uniós bíróság döntése után az Európai Bizottság is elismerte, hogy nem állami támogatás a Mol és az állam megállapodása a bányajáradékról. A brüsszeli testület 2010-ben tiltott állami támogatásnak minősítette a magyar állam és az energiaipari cég megállapodását, amelynek értelmében a Mol 15 éven át rögzített, 12,5 százalékos bányajáradékot fizet, amit annak későbbi 30 százalékra emelése nem érintett.

Módosult a Liget Budapest projekt tartalma - számolt be a beruházást irányító miniszteri biztos. Baán László az Országgyűlés Kulturális Bizottsága előtt azt mondta: újjáépül az egykori Városligeti Színház, a Néprajzi Múzeum új helyen jön létre, az Építészeti és a Fotómúzeumot pedig Budapest más részén építteti fel a kormány.

Mennyiségben és minőségben is jó borévjáratra számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Sümegi Zsombor szakmai igazgató az M1-en elmondta: az előzetes becslések alapján a szőlőtermelők hektáronként átlagosan 7 tonna terméssel számoltak, most úgy tűnik ennél 10-15 százalékkal magasabb, 8,5 tonna lesz.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×