eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

LMP: október 23-a az elfojthatatlan szabadságvágyról szól

Október 23-a a reményről, az elfojthatatlan szabadságvágyról szól - mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke az ellenzéki párt pénteki budapesti megemlékezésén.

Az LMP-s politikus ünnepi beszédében rámutatott: október 23-a arról szól, hogy vannak olyan eszmék, amelyeket soha, semmilyen körülmények között nem lehet feladni. A közösség céljaivá lefordított eszmék, amelyek a forradalom kirobbanásakor megfogalmazódtak, nem érvénytelenedtek el soha, november 4-én sem.

Szél Bernadett szerint ugyanakkor a történelemformáló nők, legyenek akár ismertek, akár az utókor számára arctalanná vált emberek, mindig méltatlanul kevés figyelmet kaptak. Hiába adtak parancsolaterősségű példát, "ha nem teszünk eleget azért, hogy a mai nők is megkapják az őket megillető megbecsülést a magánéletben éppúgy, mint a munkában, a családban éppúgy, mint a közéletben, vagy akár összes helyen egyszerre" - fejtette ki.

1956 közös örökségünk és szeretnénk végre büszkék lenni minden egyes hősére és minden egyes hősnőjére. Legyen végre méltó elismerése a pesti lányoknak is! - szólított fel a II. kerületi Mansfeld Péter parkban tartott ünnepségen Szél Bernadett.

Felidézve Kéthly Anna, szociáldemokrata politikus, parlamenti képviselő alakját azt mondta: kivételes személyiség volt, a forradalom idején a kormány tagja, akinek hazájától, küzdelmei helyszínétől távol kellett meghalnia. Ereje abban rejlett, hogy amit mondott és gondolt, az mindig összhangban volt azzal, amit tett - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a forradalmárok mertek ragaszkodni a leghétköznapibb mércéhez, ahhoz, amiben hittek, ebben áll rendkívüliségük.

Hozzátette: 1956-ban összekapcsolódtak egymással az ismert hősök és névtelenné halványult sokaság. Így váltak 1956 hőseivé azok a nők is, akik ragaszkodtak egy egyszerű igazsághoz, és ezért mondhatja hálásan az utókor, hogy miattuk, tőlük tudjuk ma is, mit kell tenni, mihez kell ragaszkodni ebben az országban - zárta ünnepi szavait Szél Bernadett.

Hajdu Mária, a párt emlékezetpolitikai szakszóvivője személyes, családi emlékeit idézte, és azt mondta: a szabadság napján a bolsevik diktatúra elleni forradalomról és a szovjet megszállás elleni szabadságharcról emlékeznek. Fejet hajtanak a pesti és budai srácok előtt, az igaz ügy mellé állt katonák és politikusok előtt, és hálával gondolnak azokra az ezrekre országszerte, akiknek nevét nem őrzi az emlékezet. Szintén kiemelte, hogy meg kell emlékezni azokról a lányokról és asszonyokról, akik ugyancsak kivették a részüket forradalomból, fegyvert ragadtak, élelmiszert, lőszert vittek a harcolóknak.

Hozzátette: az emlékezés teszi lehetővé a múlt megismerését, feldolgozását, és egyben irányt mutathat a jelen fontos céljai felé.

Az ünnepség végén a résztvevők Mansfeld Péter, a forradalom mártírjának szobránál az emlékezés virágait és koszorúit helyezték el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×