eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Sohasem késő a diktatúra ügynökeinek feltárása"

Az 1956-os forradalom emlékére két fontos vendéget hallgathatnak meg az InfoRádió Aréna című műsorában. Ma este hat órától Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke beszél a pártállami diktatúra ügynökeinek feltárásáról, és arról, hogy nemcsak az ügynöklista az egyetlen eszköz a múlt megértéséhez. Holnap, 23-án, pénteken este hat órától pedig Romsics Ignác történész, egyetemi tanár beszél arról, hogy büszkébbnek kellene lennünk az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

Több szakmai egyeztetés után idén szeptemberben kezdték el az állambiztonsági szolgálat mágnesszalagokon lévő pártállami diktatúra ügynökeinek teljes feltárását. A Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában többek között arról beszél: soha nem késő ezeknek az információknak az átadása a társadalom számára.

"Az egészen biztos és világos, hogy ügynöklistát a fennmaradt forrásokból nem lehet összeállítani. Ebben a kérdésben konszenzus van azokkal, akik ezzel az időszakkal és a forrásokkal foglalkoznak. Ha a hálózati munka és az állambiztonsági együttműködés rendszerét meg akarjuk érteni, akkor nem a lista az az eszköz, ami segít. Egy lista csak azt árulja el, hogy az állambiztonság nyilvántartásba vette az illetőt, de a mögöttes tevékenységről, ami a kulcs, arról semmit nem árul el" - fogalmazott Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke az InfoRádiónak.

Hozzátette: az egyes ügynöktörténetekben óriási különbségeket találunk. Épp ezért kérték fel az állambiztonsági levéltár munkatársait, hogy segítsenek ezekből a nagyon különböző történetekből összeállítani egy kötetet, amely a téma összetettségét mutatja meg.

"Van esély feldolgozni az egyéni történeteket, de nem mindenki esetében, hiszen a források töredékesek. De sok ügynökjelentés, munkadosszié és beszervezési dosszié megmaradt, és ezek alapján össze lehet rakni ezeket a történeteket" - hangsúlyozta a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke.

A tervezett kiadvány a közeljövőben jelenik meg és a téma bonyolultságát, illetve megérthetőségét szeretnék vele bemutatni.

Földváryné Kiss Réka kiemelte, hogy nem szerencsés, ha ebben az összetett rendszerben csak egyetlen pontra fókuszálunk. Az ügynökök csak az állambiztonsági hierarchia legalján helyezkedtek el. Fölöttük található a szigorúan titkos állomány, a hálózati személyek, a társadalmi és hivatalos kapcsolatok.

"Az egész rendszert egyben kell láttatnunk, egészen a pártvezetőkig, akik megrendelték az állambiztonság működését egy diktatúrában" - véli a bizottság elnöke.

Az is kérdés, mi a történeti tényfeltárás célja. A rendszerváltás után megfogalmazódott a büntetőjogi eszközökkel való igazságtétel. De az ismeretek átadása, a közvélemény formálása sohasem késő.

"Látleletet kell adni arról, hogy mi történt '45 után a magyar társadalomban, hogyan alakult ki a diktatúra, kik működtették és ennek milyen következményei vannak még '90 után is. Szerintem egy társadalom egészséges történeti önismerete szempontjából ez a tényfeltárás sohasem késő" - mondta Földváryné Kiss Réka.

A teljes beszélgetést ma este hat órától hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

Holnap, október 23-án, pénteken Romsics Ignác történész, egyetemi tanár lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége. A történész többek között arról beszél majd, hogy bár a legfontosabb tényeket már ismerik a történészek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, még mindig nem egységes az események legjelentősebb karaktereinek megítélése.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×