eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Romsics: még mindig nem egységes az 56-os események megítélése

Bár a legfontosabb tényeket már ismerik a történészek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, még mindig nem egységes az események legjelentősebb karaktereinek megítélése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Romsics Ignác történész, egyetemi tanár.

Lassan 60 év távlatából tekintünk vissza az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és a fontos alapvető tényekkel a történészek tisztában vannak, így nemigen várható, hogy olyan dokumentumok kerülnének elő, amelyek alapvetően megváltoztatják véleményüket, ám idővel a történészek nézőpontja is változhat valamelyest - mondta Romsics Ignác történész, egyetemi tanár.

"Tehát ugyanazt a tényanyagot is lehet időnként más szempontból interpretálni, bemutatni és ez folyik is."

Arra a kérdésre, hogy a történészek egységesen ítélik-e meg a forradalom és szabadságharc legemblematikusabb karaktereit, Romsics Ignác elmondta, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc esetében is csaknem 100 évnek kellett eltelnie, hogy az események megítélése kanonizálódjon a magyar történelem-tudatban.

"Most '56 esetében ez még valószínűleg nem következett be és lehet, hogy egy ideig még nem is fog bekövetkezni, mégpedig azért, mert '56 nem volt olyan egységes, mint ahogy azt a megemlékezéseken az ünnepi szónokok mondani szokták. Mindig bonyolultabb a történet, a múlt, a történetírás és a főszereplők nem egyet gondoltak a múltról, jelenről, a jövőről, a teendőkről."

Romsics Ignác úgy látta, hogy a történészeknek minden karaktert meg kell próbálniuk megérteni és bemutatni.

"Van egy konzervatív, nemzeti beállítottságú ember, ez Mindszenty, aki ezt így látja és van egy részben a Szovjetunióban szocializálódott, onnan hazatért, kommunista meggyőződésű magyar hazafi, Nagy Imre, aki ezt így látja. Ezeknek valahogyan a nemzeti panteonban, a nemzeti emlékezetben össze kell tudni férniük, mint ahogy - mindig a klasszikus példa - a francia nemzeti panteonban egymás mellett lehet de Gaulle és Mitterand. Ez ugyan így egy magyar '56-os múzeumban, ami sajnos még nem készült el, ugyan így együtt kell legyen: Maléter, Nagy Imre, Mindszenty, az '56-os srácok. Mind ezek együtt '56."

Bárkit kiemelünk közülük, azzal szegényebbé tesszük történelmünket - tette hozzá a történész.

A teljes Arénát meghallgathatják október 23-án 18 órakor, az InfoRádióban.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×