Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Romsics: még mindig nem egységes az 56-os események megítélése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár a legfontosabb tényeket már ismerik a történészek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, még mindig nem egységes az események legjelentősebb karaktereinek megítélése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Romsics Ignác történész, egyetemi tanár.

Lassan 60 év távlatából tekintünk vissza az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és a fontos alapvető tényekkel a történészek tisztában vannak, így nemigen várható, hogy olyan dokumentumok kerülnének elő, amelyek alapvetően megváltoztatják véleményüket, ám idővel a történészek nézőpontja is változhat valamelyest - mondta Romsics Ignác történész, egyetemi tanár.

"Tehát ugyanazt a tényanyagot is lehet időnként más szempontból interpretálni, bemutatni és ez folyik is."

Arra a kérdésre, hogy a történészek egységesen ítélik-e meg a forradalom és szabadságharc legemblematikusabb karaktereit, Romsics Ignác elmondta, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc esetében is csaknem 100 évnek kellett eltelnie, hogy az események megítélése kanonizálódjon a magyar történelem-tudatban.

"Most '56 esetében ez még valószínűleg nem következett be és lehet, hogy egy ideig még nem is fog bekövetkezni, mégpedig azért, mert '56 nem volt olyan egységes, mint ahogy azt a megemlékezéseken az ünnepi szónokok mondani szokták. Mindig bonyolultabb a történet, a múlt, a történetírás és a főszereplők nem egyet gondoltak a múltról, jelenről, a jövőről, a teendőkről."

Romsics Ignác úgy látta, hogy a történészeknek minden karaktert meg kell próbálniuk megérteni és bemutatni.

"Van egy konzervatív, nemzeti beállítottságú ember, ez Mindszenty, aki ezt így látja és van egy részben a Szovjetunióban szocializálódott, onnan hazatért, kommunista meggyőződésű magyar hazafi, Nagy Imre, aki ezt így látja. Ezeknek valahogyan a nemzeti panteonban, a nemzeti emlékezetben össze kell tudni férniük, mint ahogy - mindig a klasszikus példa - a francia nemzeti panteonban egymás mellett lehet de Gaulle és Mitterand. Ez ugyan így egy magyar '56-os múzeumban, ami sajnos még nem készült el, ugyan így együtt kell legyen: Maléter, Nagy Imre, Mindszenty, az '56-os srácok. Mind ezek együtt '56."

Bárkit kiemelünk közülük, azzal szegényebbé tesszük történelmünket - tette hozzá a történész.

A teljes Arénát meghallgathatják október 23-án 18 órakor, az InfoRádióban.

Hanganyag: Sigmond Árpád