eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Megnyitották a Röszke-Horgos közúti átkelőt

Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön újra megnyitotta a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet.

Pintér Sándor közölte, a régi röszkei átkelő újranyitásával Magyarország és Szerbia között valamennyi közúti határátkelőhely működik.

A magyar belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy szeptember 16-án ennél az átkelőnél próbáltak meg illegális bevándorlók Magyarország területére betörni. Ezt közös erővel sikerült megakadályozni, az akkori rombolás okozta károkat pedig helyrehozni.

Kiemelte: Magyarországon és Szerbián nem fog múlni, hogy az illegális migránsok rohama ne érje el Nyugat-Európát, de a megoldás kulcsa nem a két országnál van. "Mi mindent megteszünk, hogy a törvényeinket betartassuk és az Európai Unió elvárásárait teljesítsük" - hangsúlyozta Pintér Sándor.

A Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet az autópályáról letiltott forgalom, vagyis a lassú járművek, a mezőgazdasági gépek, a kerékpárosok és a gyalogosok vehetik igénybe. A magyar belügyminiszter közölte, dolgoznak azon, hogy az átkelőt a személygépkocsik is használhassák.

Pintér Sándor kérdésre válaszolva azt mondta, Magyarország szükség esetén lehetővé teszi, hogy az illegális migránsokat szállító vonatok áthaladjanak a területén Görögország, Törökország irányába. Amennyiben arra igény van, a MÁV még szerelvényeket is rendelkezésre bocsát erre a célra. Hozzátette: arra azonban nem lát lehetőséget, hogy az ellenkező irányba korridor nyíljon.

Nebojsa Stefanovic kifejtette, a migrációs válság továbbra is tart. A migránsok ugyanazokon az útvonalakon igyekeznek Nyugat-Európába eljutni. Szerbia ezért a jelentős uniós országok hathatósabb közreműködését várja. Lehetetlen, hogy a tranzitországok vegyék át a teher legnagyobb részét - tette hozzá.

Kijelentette: minden kihívás ellenére Szerbia arra törekszik, hogy a jószomszédi kapcsolatait a lehető legmagasabb szinten tartsa.

Nagyon fontos, hogy a válság okozta következményeket ne a lakosságnak kelljen elszenvednie, és a Szerbián és Magyarországon keresztül vezető nemzetközi tranzitútvonalak mindig nyitva legyenek - hangsúlyozta Nebojsa Stefanovic.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×