Legközelebb november 2-án kell iskolába menni

Infostart
2015. október 22. 21:04
Péntektől őszi szünet van az iskolákban. Az első tanítási nap november 2-a, hétfő. A jogszabályok szerint szünidő alatt az iskoláknak ügyelet kell tartaniuk - mondta az InfoRádióban a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Sipos Imre hozzátette: az óvodában nincs őszi szünet.

"A szünetek - őszi, téli és a tavaszi - napját a jogszabály határozza meg. A szünetben a munkanapokon az iskoláknak gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről. A miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy a felügyelet megszervezéséről több iskola közösen is gondoskodhasson, tehát ha egy településen több intézmény felméri az igényeket, együtt is megszervezhetik a felügyeletet" - mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Sipos Imre hozzátette: "az óvodákban jogszerűen őszi szünet nem rendelhető el, nincs olyan jogszabály, ami lehetővé teszi, hogy a nevelési évben őszi szünetet tartsanak. Az óvodákban a munkatervekben legfeljebb öt nevelés nélküli munkanap, illetve egy előre tervezett nyári zárva tartás lehetősége van megadva, az óvoda tehát folyamatosan kell hogy biztosítsa a gyerekek ellátását."

"Kötelező ügyeletet tartani az iskolában, de fel kell mérni az igényeket, ha egyetlenegy gyermek sem igényli, akkor nem kell hogy pedagógiai felügyelet legyen, de a reggelit, ebédet és az uzsonnát akkor is meg kell kapniuk" - hangsúlyozta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

"A felügyelet alatt tanítás nem lehet, de az iskolának lehetőség szerint hasznos időtöltést kell biztosítania a gyerekek számára, és az iskola szabályzatában rögzítetten, addig kell gondoskodni a gyerekekről, amíg a szülők kérik. Hozzánk nem érkezett olyan megkeresés, sem a szülők, sem az iskolák részéről, hogy ne tudnák biztosítani az ügyeletet" - tette hozzá Sipos Imre.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást