Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kettős doktorképzésről állapodott meg Debrecen és Kolozsvár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kettős doktorképzésről írtak alá keretmegállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesei szerdán a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Bartha Elek, a DE rektorhelyettese az ünnepélyes aláírást megelőzően kiemelte: intézményük jelentős részt vállal közös nemzetpolitikai szempontból a Kárpát-medence egységes oktatási terének megvalósításában. Ebben a folyamatban pedig fontos szerepet játszik a Babes-Bolyai Tudományegyetemmel való szoros kapcsolat.

Elmondta, hogy a kolozsvári egyetem magyar tagozatán nyolcezer hallgató tanul, köztük jelentős számú magyarországi diák is. A kettős doktorképzés egy újabb állomása az intézmények közötti együttműködésnek, hiszen az ott tanulók és az itteni doktoranduszok is megkaphatják a doktori címet a jövőben - tette hozzá.

Soós Anna, a kolozsvári egyetem rektorhelyettese elmondta: intézményüknek 47 ezer hallgatója van, a magyar tagozat 21 karából 17 karon teljes egészében magyarul folyik az oktatás. A kettős doktorképzés lehetőséget nyújt arra, hogy mindkét oldalról igénybe vegyék a hallgatók a minőségi oktatást és kutatást - hangoztatta.

Varga Zsolt, a DE tudományos igazgatója az elmondottakat azzal egészítette ki, hogy a mostani keretszerződés a második az egyetem gyakorlatában.