eur:
394.36
usd:
369.21
bux:
65547.56
2024. április 23. kedd Béla

Kettős doktorképzésről állapodott meg Debrecen és Kolozsvár

Kettős doktorképzésről írtak alá keretmegállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesei szerdán a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Bartha Elek, a DE rektorhelyettese az ünnepélyes aláírást megelőzően kiemelte: intézményük jelentős részt vállal közös nemzetpolitikai szempontból a Kárpát-medence egységes oktatási terének megvalósításában. Ebben a folyamatban pedig fontos szerepet játszik a Babes-Bolyai Tudományegyetemmel való szoros kapcsolat.

Elmondta, hogy a kolozsvári egyetem magyar tagozatán nyolcezer hallgató tanul, köztük jelentős számú magyarországi diák is. A kettős doktorképzés egy újabb állomása az intézmények közötti együttműködésnek, hiszen az ott tanulók és az itteni doktoranduszok is megkaphatják a doktori címet a jövőben - tette hozzá.

Soós Anna, a kolozsvári egyetem rektorhelyettese elmondta: intézményüknek 47 ezer hallgatója van, a magyar tagozat 21 karából 17 karon teljes egészében magyarul folyik az oktatás. A kettős doktorképzés lehetőséget nyújt arra, hogy mindkét oldalról igénybe vegyék a hallgatók a minőségi oktatást és kutatást - hangoztatta.

Varga Zsolt, a DE tudományos igazgatója az elmondottakat azzal egészítette ki, hogy a mostani keretszerződés a második az egyetem gyakorlatában.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×