Becsatornázták a fővárost

Infostart
2015. október 21. 13:56
240 kilométernyi új csatorna épült a főváros eddig ellátatlan területein az elmúlt két évben. A beruházás összesen 16 budapesti kerületet és Budaörsöt érinti. A fejlesztés során a legnagyobb, összesen 90 kilométer hosszúságú szennyvízcsatorna-szakasz Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén épült meg, mondta Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere az InfoRádiónak.

"A kerületben összesen közel 100 km csatorna épült. A kiegészítő szakasz utolsó simításai most zajlanak. A beruházás több mint 7200 kerületi családnak adja meg a lehetőséget arra, hogy a szennyvíz-csatornahálózatra kapcsolódjon" - mondta Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere az InfoRádiónak.

A polgármester elmondta, hogy a munkálatok 2013 szeptemberében kezdődtek. A 18. kerület volt a legkevésbé ellátott csatornázottság szempontjából a program megkezdése előtt.

"A csatorna nélküli ingatlanok aránya nálunk magasabb volt, mint bármelyik másik kerületben a főváros területén" - fogalmazott Ughy Attila. Az elkészült 100 km csatorna és a 7200 remélt rákötés a következő év nyarára biztosítja, hogy a kerület területén majdnem 100 százalékos lesz a csatornázottság.

Jelenleg az utcai hálózat készült el. A gerincvezetéket ezután fogják átadni a kivitelezők a Fővárosi Csatornázási Műveknek. Ezzel egy időben kezdődhet meg a környéken élő ingatlantulajdonosok részére a terveztetés folyamata, majd a házi rákötések kivitelezése. Mivel téli időszak következik, le fog lassulni a folyamat.

"De mi úgy számolunk, hogy a következő tavasszal újabb lendületet véve teljes egészében mindenki rácsatlakozhat" - hangsúlyozta a polgármester.

Mindezt megkönnyíti, hogy az önkormányzat a rákötések 40 ezer forintos díját, amit eddig fizetni kellett volna, átvállalta, ennek következtében a lakók számára ingyenes lesz. Ezenkívül biztosítanak a belső munkálatokra is szociális alapon a rászorulóknak segítséget, részben kamatmentes támogatás, részben vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ughy Attila elmondta, hogy a beruházás az Európai Unió támogatásával, központi forrásból jött létre, a fővárosi és kerületi önkormányzatok együttműködésével. A kerületi önkormányzatnak önrészt kellett biztosítani a csatorna beruházásához. A csatornázás végösszege a kerület területén több mint 12 milliárd forint volt.

A kerületi önkormányzat ezen felül saját költségvetéséből 600 millió forintot költött utak helyreállítására, azokon az utcákon, ahol a gépek vagy korábbi útállapot miatt a nyomvonalas helyreállítás tényeleges megoldást nem jelenthetett volna.

"Eddig 1800-an csatlakoztak az elkészült csatornára és körülbelül 4 ezren nyújtották be az engedélykérelmüket a csatornázási művekhez. Tehát nagyon rövid időn belül a 7200 család több mint felénél már működni fog a csatorna" - mondta a polgármester.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást