A kormányfő szerint Európa jelentős része támogatja a magyar menekültügyi intézkedéseket - a nap hírei

Infostart
2015. október 21. 21:14
Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze a nyugat-balkáni migrációs helyzet miatt az Európai Bizottság elnöke.Már érkeznek Magyarországra az eddig át nem utalt Európai Uniós források - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A miniszterelnök szerint Európa lakosságának jelentős része támogatja a magyar kormány menekültügyi intézkedéseit. Orbán Viktor az Európai Néppárt madridi kongresszusa előtt úgy fogalmazott: Európát meg kell védeni, emellett Magyarországnak vannak nemzetközi kötelezettségei is. Ezek között említette a schengeni egyezményben foglaltak betartását, illetve betartatását. Az Európai Néppárt elnöke a madridi kongresszust megnyitva azt mondta: Európa soha nem állt még szemben olyan súlyos kihívásokkal, mint most.

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze a nyugat-balkáni migrációs helyzet miatt az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker az érintett országok vezetőit, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnököt hívta meg a vasárnapi találkozóra. A megbeszélések célja, hogy az érintett államok megvalósítható menetrendben állapodjanak meg.

Magyarország nem támogat olyan javaslatot, amely alapján a lezárt határszakaszain keresztül szállítanának migránsokat - közölte a kormányszóvivő. Kovács Zoltán elmondta: a magyar, horvát, osztrák és szlovén rendőri vezetők bécsi találkozóján egyetértés volt abban, hogy a migrációs áradat jelentette feladatot a török-görög határ megerősítésével, nemzetközi határőrizeti erők felállításával lehet megoldani.

A szíriai háború lezárásához és a bevándorlási válság megoldásához meg kell állapodnia a transzatlanti közösségnek és Oroszországnak - jelentette ki Moszkvában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt, ami után a bevándorlási hullám legfőbb forrásának Szíriát nevezte. Hangsúlyozta: amerikai-orosz, illetve transzatlanti-orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a szíriai háborúra, ezáltal nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem.

Már érkeznek Magyarországra az eddig át nem utalt Európai Uniós források - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Adorján Richárd elmondta: a gazdaságfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódóan 201,5 milliárd, a Regionális Operatív Program részeként 13,3 milliárd forint uniós forrás már beérkezett az országba az eddig át nem utalt 510 milliárd forintból.

Az uniós források felhasználásáról egyeztetett a kamarákkal és munkaadói érdekképviseletekkel Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban a gazdaság kapja a főszerepet, az ország legfontosabb célja, hogy a magyar gazdaság tartósan növekedési pályára álljon.

Megkezdte a Quaestor-üggyel összefüggő indítványok tárgyalását az Alkotmánybíróság. A testület közleménye alapján döntés még nem született az ügyben; a következő tárgyalási fordulót feltehetően november első felében tartják.

Megvásárolja az Eni magyarországi üzemanyag kereskedelemért felelős leányvállalatát a MOL-csoport. A magyar olajtársaság közölte: a friss megállapodás kiterjed az Agip márkanév alatt működő 183 magyarországi töltőállomásra, és az Eni Hungaria nagykereskedelmi tevékenységére.

Magyarországon valamivel több mint 40 ezer autó érintett a Volkswagen dízelbotrányában - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós egy képviselői kérdésre adott válaszában azt írta: a tulajdonosokat a járműforgalmazó értesíti majd a visszahívási akcióról.

Keresetet nyújtott be az igazságügyi miniszter a Budapesti Ügyvédi Kamara ügyében. Trócsányi László azt kéri a bíróságtól, hogy rendeljen ki felügyelő biztost a köztestület mellé, és határozza meg azokat a feladatokat, amelyeket egy megismételt választással kapcsolatban el kell látnia.

A korábbi 6 mellett újabb tizennégy záhonyi rendőr került előzetes letartóztatásba - közölte a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa. Összesen 38 gyanúsítottja van a záhonyi vesztegetési ügynek, 21-en őrizetben vannak. A Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az M1-en arról számolt be: a határátkelőn szolgálatot teljesítő rendőrök között többen rendszeresen 20 és 100 euró közötti összegeket fogadtak külföldi állampolgároktól.

Az Egyesült Államokban nem száll harcba az elnökjelöltségért Joe Biden alelnök. A demokrata párti politikus azzal indokolta döntését, hogy családja még nem tette túl magát fia halálán. Az amerikai elnökválasztást jövő novemberben tartják, Barack Obama utódja 2017 január végén lép hivatalba.