eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Törvénysértő városok Magyarországon - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy bár öt év alatt harmadával nőtt a bölcsődei férőhelyek és húsz százalékkal a gondozók száma, ennek ellenére a magyarországi települések több mint 85 százalékában továbbra sincs semmilyen napközbeni ellátás a három év alatti gyermekek számára.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy bár öt év alatt harmadával nőtt a bölcsődei férőhelyek és húsz százalékkal a gondozók száma, ennek ellenére a magyarországi települések több mint 85 százalékában továbbra sincs semmilyen napközbeni ellátás a három év alatti gyermekek számára. Hat város törvényt sért azzal, hogy jogszabályi kötelezettsége ellenére nem épített bölcsődét.

A Magyar Idők arról ír, hogy egyebek mellett kedvezményes hitelt javasol a lakásépítések és -felújítások élénkítése érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Az ÉVOSZ a jelenlegi 7-14 százalékos kamatozású lakáscélú hitelek helyett 3-4 százalékos kamatozású, a lakosság részére hosszú távon kiszámítható feltételekkel működő, forintalapú hitellehetőségeket tartana ideálisnak, de javasolják a lakásépítések és az engedélyköteles felújítások áfájának csökkentését is.

Az Index összeállítást közöl az Ocean's Seven nevű sorozatról, amelynek résztvevői hét kultikus tengerszorost úsztak át. Mányoki Attila szűk két héten belül két lépéssel közelebb van ehhez, a Molokai- és Catalina-szoros átúszásával már négyet teljesített a hét kihívásból. Az óceánban ugyan nincs a tápláléklánc csúcsán, de félnie nem szabad, mert azzal teljesítménye is romlik.

A Magyar Nemzet Szél Ágostonnal, a Semmelweis Egyetem rektorával készített interjút, aki a lapnak azt mondta: az intézmény hallgatóinak harmada már ma is külföldi, de további 25-30 százalékos létszámnövekedés is elképzelhető. A rektor szerint ehhez oktatói és infrastrukturális bővítésre lenne szükség. Lehetséges irányként említette az egyetem környékén lévő közkórházak részleges integrációját.

A Magyar Idők cikke szerint több mint 430 millió forint bírságot szabott ki nyári ellenőrzései során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amiből csaknem 300 millió forintot nyugta nélküli árusítás miatt róttak ki az ellenőrök. A lapnak Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője elmondta, a több mint 14 ezer ellenőrzésből az derült ki, hogy minden negyedik kereskedő, illetve szolgáltató megpróbál valamilyen trükkel előnyhöz jutni a tisztességes vállalkozásokkal szemben.

Az Index arról ír, hogy egy izraeli megfigyelőállomás szerint 1995 óta a legnagyobb homokvihar tombol a Közel-Keleten, amelynek eredete még csak nem is természetes: a porfelhőért a szíriai háború a felelős, legalábbis a nagyobb gócpontok mind köthetők voltak valamilyen összecsapáshoz vagy nagyobb mozgáshoz. A sivatagban nagyon sok helyen vékony kéreg fedi a homokot, amit a szél nem tud feltörni, de a harci gépek, az emberek vándorlása és a bombázás igen.

A Portfolio arról ír, hogy bár az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, akik tisztában voltak a K+F pályázati támogatásokkal, még mindig jelentős azon cégek aránya, amelyek nem ismerik a K+F minősítés és az abban rejlő adókedvezmény lehetőségeit. A Deloitte tanulmány hangsúlyozza: a következő évekbeli uniós forrásbőség - a mintegy 200 milliárd forintnyi vissza nem térítendő EU-támogatás a 750 milliárdos keretből - mellett rendkívül alaposan végig kell gondolni, hogy a visszatérítendő támogatások miként kerülnek bevezetésre, mert a konzultáció nélkül a forráslehívás korlátokba ütközhet.

A Napi.hu cikke szerint a magyarországi gyártócégek vadásznak a képzett mérnökökre, akiket nem csak megszerezni nehéz, de megtartani is. A Hay Group kutatásában részt vevő vállalatok szinte mindegyike mérnökhiánnyal küzd. Leginkább minőségügyi, villamos, illetve folyamat - és gyártómérnökök után folyik hajtóvadászat. Legnépszerűbbek, és egyben a legkeresettebbek a minőségügyi mérnökök, annak ellenére is, hogy a cégek 91 százalékának van ilyen munkakörű alkalmazottja. Legrosszabb helyzetben az építőmérnökök vannak, akiket elenyésző számban alkalmaznak, de esetükben a munkaerőhiány is elenyésző.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: Számos szakértő szerint a jövőben egyre fontosabbá válnak a tradicionális szakmák, amelyekkel akár még jobban is lehet keresni, mint a nyelvtudást és szélesebb kompetenciákat igénylő munkahelyekkel. A gazdasági portál szerint a következő években a mérnökök, az informatikusok, épület- és szerkezetlakatosok, szabó-varrók, bolti eladók, pékek, villanyszerelők, ácsok, gépi forgácsolók valamint a kőműves- és hideg-burkolók lesznek a legkeresettebbek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×