Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átmentek a fehérneműk a fogyasztóvédelmi teszten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fehérneműket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A részleteket a hatóság szóvivője, Kiss Anita mondta el az InfoRádióban.

"Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban olyan anyagból készültek-e a fehérneműk, mint ami a címkén szerepel. Azt is megvizsgálták a laboratóriumban, hogy van-e a termékekben egészségre ártalmas, úgynevezett azoszínezék. Ezen a vizsgálaton valamennyi termék megfelelt" - jelezte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Kiss Anita elmondta: "drágább és olcsóbb termékeket is vásároltak a kollégák, tizennyolcféle mintát vettek, szúrópróbaszerűen választottak, volt közöttük női, férfi és gyerekeknek készült fehérnemű is. A vizsgálatnál az egyik fő szempont az volt, hogy lehetőleg olyan mintákat válasszanak, amelyek száz százalék pamutból készültek, vagy legfeljebb néhány százaléknyi elasztán van bennük."

"A tiltott azoszínezékeket 2002 óta az Európai Unióban nem lehet használni, mert ha ezek az anyagok az emberi szervezettel tartósan vagy gyakran érintkeznek, egészségügyi kockázatot jelenthetnek, rákkeltő hatásuk lehet. Európán kívül, afrikai, ázsiai gyártók termékeiben, így onnan importált textil- és bőrárukban - ágyneműk, ruhák, törölközők - még előfordulhatnak. Ezért volt fontos, hogy ilyen termékeket is nézzünk, de nem találtunk veszélyes anyagokat az alsóneműkben" - hangsúlyozta a hatóság szóvivője.

"Alsóneműk vásárlásánál fontos, hogy megfelelő méretűt válasszunk, mert a túl szűk fehérnemű irritálhatja a bőrfelületet és szoríthatja is a testet, ami pedig különböző egészségügyi problémákat okozhat. Azt is fontos figyelembe venni, hogy milyen anyagból készült a fehérnemű, fontos, hogy természetes anyagból készüljön, mert a szintetikusak is okozhatnak egészségügyi problémát, bőrirritációt vagy akár gombás bőrbetegséget is. Érdemes a kezelési útmutatóját figyelembe venni, ha annak megfelelően kezeljük, ahogy az a címkén szerepel, sokkal tartósabb lesz a fehérnemű - tanácsolta Kiss Anita.

Hanganyag: Kálló Izabella