eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Recirquel társulat Párizs kulturális életének közepén

Non Solus címmel október 15-én volt bemutatója a Recirquel társulatnak a Müpában, de hétfőn már vidéki turnéra indultak és a jövőben több külföldi meghívásnak is eleget tesznek - erről a Recirquel Újcirkusz Társulat alapítója és művészeti vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Most nagyon bizakodóak vagyunk, hiszen annyira elindult a társulat, nem csak Budapesten, most vidéki turnéra is indulunk. Hat előadásunk lesz Debrecenben, aztán megyünk Békéscsabára, november közepén indulunk Párizsba, ahol negyven előadásunk lesz két hónap alatt. Ez óriási dolog, hogy egy magyar társulat a párizsi kulturális élet legpezsgőbb időszakában ilyen markánsan megjelenjen. Az egész metró velünk lesz kiplakátolva, tévéreklámok is lesznek. Utána megyünk Kolumbiába három hétre, jövő októberben pedig a Cirque du Soleil kőszínházával a La TOHU-be, a Montréalban található, nagy 1400 főt befogadni képes színházába kapott a társulat egy kéthetes meghívást. Itt csak újcsirkusz produkciókat játszanak az év 365 napján, ez nekünk a csúcs, ha ide tényleg sikerül eljutnunk, akkor ez komoly állítás a magyar újcirkusznak, hogy tényleg fel kell figyelni erre a csapatra" - hangsúlyozta Vági Bence.

"Nem vagyunk egyedül a kelet-európai régióban, ott van Prágában a La Putyka, amelyik egy jól ismert, cseh újcirkusz társulat, nagyok és sok produkciójuk van, utána viszont jövünk mi. Világszinten persze sok társulat van, sokan is próbálkoznak ezzel. A legnagyobb kihívás összetartani az artistákat, ez elsősorban anyagi feladat, de Kanadában, ahol pedig van bőven pénz, sokszor szétesik egy ilyen konstrukció, hiszen kell egy szellemiség, összetartás, ami egy ilyen csapatot előrevisz. Nálunk az a fantasztikus, hogy a mi artistáink ebből a szeretetből maradtak itthon, meglátták, hogy nemcsak népszerűvé válnak, jó a siker, hanem úttörővé válnak, megváltoztatják a kialakult sztereotip gondolkodást a cirkuszról, ez egy nagy felelősség. Új kapukat nyitnak a következő generáció artistáinak, ők már másképp fognak tudni létezni. Ez a tudat és a szeretet bennük van, mi elsősorban ezzel operálunk és megyünk előre, talán ezt érzik azok a külföldiek, akik minket meghívnak" - fogalmazott a Recirquel Újcirkusz Társulat alapítója és művészeti vezetője.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×