eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Schmidt Mária: a Szabadság Háza lehet a példa az '56-os emlékévben

Akár kéttucatnyi, antikommunista ellenállóknak emléket állító "büszkeségpont" is létrejöhet az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára - mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a jövő évi megemlékezések kormánybiztosa az MTI-nek.

Felidézte, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének elképzelése szerint minden településnek lehetősége lesz arra, hogy felmutassa saját hőseit, megőrizve, ápolva emléküket. Hozzátette: az 1945 és 1956 közötti ellenállás még nem foglalta el az őt megillető helyet a köztudatban.

Schmidt Mária jelezte: a csütörtökön nyíló Szabadság Házának példája alapján akarnak országos mozgalmat indítani. A békéssámsoni múzeum az 1950-es évek első felének egyik legjelentősebb hazai antikommunista ellenálló szervezetének állít emléket.

"Szeretnénk, ha ez a kezdeményezés mozgalommá válna, hogy más települések is megmutathassák, mivel járultak hozzá közös történelmünkhöz" - fogalmazott a szakember.

Hozzátette, bízik abban, hogy ezek a "büszkeségpontok" - legyen szó kiállításokról, szobrokról, emlékszobákról - az ország minden szegletében megjelennek majd.

Csak 1945 és 1956 között mintegy négyszáz embert végeztek ki politikai okokból, ám ennél jóval többen voltak, akiket bebörtönöztek, akiknek az életét tönkretették - ismertette.

Mindezekből sokkal jobban megérthetjük, miért robbant ki az '56-os forradalom, és miért érezték úgy a magyarok: mindenáron ki kell vívniuk szabadságukat - fogalmazott a főigazgató.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×