Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így orvosolható az elhízás Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eddig 50 orvost képeztek ki Magyarországon obezitológusnak, vagyis az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvosnak - mondta el az InfoRádiónak Pados Gyula, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára.

"Az elhízás kezelésének két fő iránya: a diéta és a mozgás. Általában a ciklikus mozgások: a futás, a gyaloglás, úszás, kerékpározás fogyasztanak. A tempójáról azt mondják, hogy a gyaloglás esetében az intenzívebb: 5,4 km/órás, a kocogásnál pedig a 8 km/órás sebesség javasolt. Legalább 10 percig kellene tartania az ilyen tevékenységnek és nem pedig kifulladásig. Ha 220-ból kivonjuk az életkort, megkapjuk meg a maximális pulzusszámot, amit elérhetünk, de azért ezzel óvatosan kell bánni. Egy komoly fogyókúrás kezelésnél a beteget ki kell vizsgálni, futópados vagy kerékpáros terheléssel is - hívta fel a figyelmet Pados Gyula.

"Nálunk a kórházban 1983 óta 18 ezer elhízottat fogyókúráztattunk, ötnapos vagy egyhetes kúrákkal, de ezeknek nem a fogyókúra volt a lényege. Az a probléma, hogy egymás után jönnek az olyan elhízottak a lipidambulanciára is, akik azt mondják, mindent megpróbáltak, nem tudnak egy kilót sem fogyni. Az egyhetes menet arra jó, hogy egyrészt sikerélményt ad, mert a 600 kalóriás étrenddel és vízzel körülbelül 3,5-4 kilót lehet fogyni, másrészt van egy kivizsgálási lehetőség, kiderül, hogy egészséges például a szív. Ezen kívül van képzés és torna is, hogy a mozgásra is rászoktassuk a beteget" - mondta el a MOMOT főtitkára.

"A magyarországi viszonyokra alapítottuk a "Low Calorie Low Carb-diétát", ennek szervezeti feltételeinek kialakítását is a MOMOT-ra bízta az egészségügyi hatóság. Nincs szakorvosi vizsga az obezitásból, de most létrehoztak egy obezitológus vizsgát. Mi állítjuk össze ennek a tudományos feltételeit, szervezzük és levizsgáztattunk 53 obezitológust az országban. Nem jutott még minden megyébe, pedig ez lenne a cél. Jelentkezés alapú volt az első menet, de most mindenhova próbálunk keresni embereket. A honlapunkon megtalálható az 53 név, ahova az orvosok is fordulhatnak a betegeikkel együtt konzíliumra. A háziorvosoknak ugyanis rengeteg munkájuk van, az elhízás kezelése pedig az egyik legidőigényesebb feladat, azt nem lehet öt perc alatt elintézni, hogy beadok egy injekciót és kész" - fogalmazott Pados Gyula.

Hanganyag: Exterde Tibor