eur:
393.88
usd:
369.36
bux:
65674.79
2024. április 23. kedd Béla

Így orvosolható az elhízás Magyarországon

Eddig 50 orvost képeztek ki Magyarországon obezitológusnak, vagyis az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvosnak - mondta el az InfoRádiónak Pados Gyula, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára.

"Az elhízás kezelésének két fő iránya: a diéta és a mozgás. Általában a ciklikus mozgások: a futás, a gyaloglás, úszás, kerékpározás fogyasztanak. A tempójáról azt mondják, hogy a gyaloglás esetében az intenzívebb: 5,4 km/órás, a kocogásnál pedig a 8 km/órás sebesség javasolt. Legalább 10 percig kellene tartania az ilyen tevékenységnek és nem pedig kifulladásig. Ha 220-ból kivonjuk az életkort, megkapjuk meg a maximális pulzusszámot, amit elérhetünk, de azért ezzel óvatosan kell bánni. Egy komoly fogyókúrás kezelésnél a beteget ki kell vizsgálni, futópados vagy kerékpáros terheléssel is - hívta fel a figyelmet Pados Gyula.

"Nálunk a kórházban 1983 óta 18 ezer elhízottat fogyókúráztattunk, ötnapos vagy egyhetes kúrákkal, de ezeknek nem a fogyókúra volt a lényege. Az a probléma, hogy egymás után jönnek az olyan elhízottak a lipidambulanciára is, akik azt mondják, mindent megpróbáltak, nem tudnak egy kilót sem fogyni. Az egyhetes menet arra jó, hogy egyrészt sikerélményt ad, mert a 600 kalóriás étrenddel és vízzel körülbelül 3,5-4 kilót lehet fogyni, másrészt van egy kivizsgálási lehetőség, kiderül, hogy egészséges például a szív. Ezen kívül van képzés és torna is, hogy a mozgásra is rászoktassuk a beteget" - mondta el a MOMOT főtitkára.

"A magyarországi viszonyokra alapítottuk a "Low Calorie Low Carb-diétát", ennek szervezeti feltételeinek kialakítását is a MOMOT-ra bízta az egészségügyi hatóság. Nincs szakorvosi vizsga az obezitásból, de most létrehoztak egy obezitológus vizsgát. Mi állítjuk össze ennek a tudományos feltételeit, szervezzük és levizsgáztattunk 53 obezitológust az országban. Nem jutott még minden megyébe, pedig ez lenne a cél. Jelentkezés alapú volt az első menet, de most mindenhova próbálunk keresni embereket. A honlapunkon megtalálható az 53 név, ahova az orvosok is fordulhatnak a betegeikkel együtt konzíliumra. A háziorvosoknak ugyanis rengeteg munkájuk van, az elhízás kezelése pedig az egyik legidőigényesebb feladat, azt nem lehet öt perc alatt elintézni, hogy beadok egy injekciót és kész" - fogalmazott Pados Gyula.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

A közelmúltban jelentős áringadozásokat láthattunk az építőiparban, főleg a pandémia és az ukrajnai háború alatt. Ez a volatilitás nem új, hiszen a korábbi válságok alatt az energiaárak hasonló kiugrását tapasztalhattuk. A jövőben sem valószínű, hogy visszatér az elmúlt évtizedek lassú árnövekedése: a jelenlegi és a következő válságok valószínűleg nyomást gyakorolnak majd az építési költségekre. Az iparágnak ezért proaktívnak kell lennie, hogy csökkentse a függőségeket és kezelje a költségkockázatokat. Ezt korszerű beszerzési gyakorlatok és kockázatkezelési stratégiák elsajátításával teheti meg – véli Timo Koskinen az Euroconstruct finn kutatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×