eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Krízishelyzetben rugalmasak a szeretetszolgálat falai

25 évvel ezelőtt nyitotta meg az első hajléktalan szállóját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten, miután a pályaudvarokról elküldték az ott lévő fedél nélkül élőket - mondta az InfoRádióban Morva Emília, a szervezet budapesti vezetője.

"1990-ben járunk, ez a fogalom sem volt még annyira közismert, nem beszélgettünk korábban ilyen történetekről, akkor viszont tele lett vele a sajtó. A MÁV bejelentette ezt az intézkedését, a szeretetszolgálatnak pedig volt egy, korábban munkásőrlaktanyaként használt ingatlanja a harmadik kerületi Miklós utcában. Ez a két dolog kicsit összecsúszott, a szeretetszolgálat akkori budapesti vezetője azt mondta, megnyitjuk ezt az ingatlant azok számára, akiknek a pályaudvarokról el kell jönniük. Tettük ezt azért is, mert még aznap este hét ember megjelent nálunk, kérték, segítsünk az éjszakai elhelyezésükben" - idézte fel Morva Emília.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője elmondta: "akkoriban Magyarországon még nem beszéltünk hajléktalanellátásról, ennek a szolgáltatásnak a protokollja nem volt tudott, nem ismerte senki. Mindenki, aki elkezdett vele foglalkozni, saját útirányt alakított ki magának. A szeretetszolgálat is, ahogy a többi nagy civil szervezet: a Menhely Alapítvány, kicsit később a Vöröskereszt, a Rés Alapítvány ekkor kezdett működni és kiépíteni a hajléktalanellátásukat."

"Mi szakmai műhelyként kezdtük működtetni ezt a szállót, az akkori főpolgármester, Demszky Gábor sokat járt oda, nézte, mi is ez a világ, hogy alakul az ellátás, milyen az élet a hajléktalan emberekkel. A harmadik kerület akkori polgármestere, Tarlós István is gyakori vendége volt a szállónak, ő is ott tanulta meg, kik is a hajléktalan emberek és hogyan tud egy hajléktalanszálló illeszkedni egy lakótelepi környezetbe. Ugyanazok a nehézségek akkor is megvoltak, amelyekkel ma küzdünk" - tette hozzá Morva Emília.

"A fővárosban a szeretetszolgálatnak szállást nyújtó férőhelye a krízisidőszakon, tehát a nyári és a tavaszi hónapokon, kívül körülbelül 80 van, a krízisidőszakban ez száz fölé tud emelkedni. Télen azt mondjuk, hogy nincs olyan hajléktalan ember, akinek ne tudnánk fedelet biztosítani, ha nagyon hideg van, ha ő ezt szeretné. Ilyenkor a falaink rugalmasak, bármeddig tudjuk bővíteni az intézményeinket. Országosan a szeretetszolgálatnak a nagy megyeszékhelyeken van ellátása, ott is körülbelül ilyen nagyságrendben tudunk bentlakásos férőhelyeket biztosítani" - jelezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×