Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Krízishelyzetben rugalmasak a szeretetszolgálat falai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
25 évvel ezelőtt nyitotta meg az első hajléktalan szállóját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten, miután a pályaudvarokról elküldték az ott lévő fedél nélkül élőket - mondta az InfoRádióban Morva Emília, a szervezet budapesti vezetője.

"1990-ben járunk, ez a fogalom sem volt még annyira közismert, nem beszélgettünk korábban ilyen történetekről, akkor viszont tele lett vele a sajtó. A MÁV bejelentette ezt az intézkedését, a szeretetszolgálatnak pedig volt egy, korábban munkásőrlaktanyaként használt ingatlanja a harmadik kerületi Miklós utcában. Ez a két dolog kicsit összecsúszott, a szeretetszolgálat akkori budapesti vezetője azt mondta, megnyitjuk ezt az ingatlant azok számára, akiknek a pályaudvarokról el kell jönniük. Tettük ezt azért is, mert még aznap este hét ember megjelent nálunk, kérték, segítsünk az éjszakai elhelyezésükben" - idézte fel Morva Emília.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője elmondta: "akkoriban Magyarországon még nem beszéltünk hajléktalanellátásról, ennek a szolgáltatásnak a protokollja nem volt tudott, nem ismerte senki. Mindenki, aki elkezdett vele foglalkozni, saját útirányt alakított ki magának. A szeretetszolgálat is, ahogy a többi nagy civil szervezet: a Menhely Alapítvány, kicsit később a Vöröskereszt, a Rés Alapítvány ekkor kezdett működni és kiépíteni a hajléktalanellátásukat."

"Mi szakmai műhelyként kezdtük működtetni ezt a szállót, az akkori főpolgármester, Demszky Gábor sokat járt oda, nézte, mi is ez a világ, hogy alakul az ellátás, milyen az élet a hajléktalan emberekkel. A harmadik kerület akkori polgármestere, Tarlós István is gyakori vendége volt a szállónak, ő is ott tanulta meg, kik is a hajléktalan emberek és hogyan tud egy hajléktalanszálló illeszkedni egy lakótelepi környezetbe. Ugyanazok a nehézségek akkor is megvoltak, amelyekkel ma küzdünk" - tette hozzá Morva Emília.

"A fővárosban a szeretetszolgálatnak szállást nyújtó férőhelye a krízisidőszakon, tehát a nyári és a tavaszi hónapokon, kívül körülbelül 80 van, a krízisidőszakban ez száz fölé tud emelkedni. Télen azt mondjuk, hogy nincs olyan hajléktalan ember, akinek ne tudnánk fedelet biztosítani, ha nagyon hideg van, ha ő ezt szeretné. Ilyenkor a falaink rugalmasak, bármeddig tudjuk bővíteni az intézményeinket. Országosan a szeretetszolgálatnak a nagy megyeszékhelyeken van ellátása, ott is körülbelül ilyen nagyságrendben tudunk bentlakásos férőhelyeket biztosítani" - jelezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ