eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A migrációs válság miatt módosítja a költségvetést a parlament

Az Országgyűlés következő kéthetes ülésén teheti le a miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére kinevezett Rogán Antal. A képviselők emellett részben a migránshelyzettel összefüggésben nagyobb átcsoportosításokat hajthatnak végre az idei költségvetésben, valamint vitanapot tarthatnak a termőföldek privatizációjáról.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján a parlament ülésének első fele hétfőtől csütörtökig tart, majd a következő hétfőn ér véget.

Az első ülésnap 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követheti a Fidesz-frakció éléről távozó Rogán Antal eskütétele. Az Országgyűlés az előző héten az általános politikai koordinációért felelős tárcaként hozta létre a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcája.

Az interpellációk és azonnali kérdések elhangzása után a kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági jelentéseit és összegző módosító javaslatait vitatják meg a képviselők, akik emellett általános vitát tartanak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről, valamint tavalyi zárszámadásáról.

A Ház ezt követően - a Költségvetési Tanács véleményének megérkezése esetén - kedden szavazhat például az idei büdzsé módosításáról, aminek eredményeként a migrációs krízis kezelése érdekében 60 milliárd forinttal emelkedik a rendkívüli kormányzati intézkedések kerete. A változtatás tartalmazza továbbá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is.

A parlament módosíthatja az egészségügyi törvényt is, így az országos tisztifőorvos kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhet el a menedékkérőknek a válsághelyzetekben.

Kedden a szavazásokat követően általános vitát tartanak a környezetvédelmi termékdíjról szóló, valamint a szabálysértési törvény módosításáról, és az arcképelemzési nyilvántartásról szóló törvényjavaslatról. Ugyancsak megvitatják a rendészeti törvény változtatását, a Magyar Fejlesztési Bankról szóló jogszabály módosítását, és az egyes jogállási tárgyú törvényekét.

Szerdán a Kúria, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnökeinek 2014. évi tevékenységéről szóló beszámolókat tárgyalja meg a parlament, de az idei ügyészségi tevékenységről is számot ad a legfőbb ügyész.

A Ház vitázni fog az adótörvények módosításáról is, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények megváltoztatásáról.

Csütörtökön az Országgyűlés tárgyal az európai ügyek bizottságának jelentéséről is. Ez azon uniós rendelet módosítását érinti, amely a menekültkrízishez kapcsolódóan az áthelyezési válságmechanizmus létrehozásáról szól.

A képviselők vitáznak még a természetes személyek adósságrendezéséről szóló előterjesztés módosításáról, valamint annak a jogszabálynak a megváltoztatásáról, amely az árubemutatókhoz kötött termékértékesítés során szolgálja a fogyasztók védelmét. Lefolytatják még a csődtörvény és az egyes közlekedéssel összefüggő törvények vitáját is.

Az Országgyűlés hétfőn kezdődő kéthetes ülése október 26-án, hétfőn ér véget. Akkor a napirend előtti felszólalásokat, a kérdéseket és az azonnali kérdéseket követően megtartják az állami termőföldek értékesítéséről szóló vitanapot is a teljes szocialista- és LMP-frakció, valamint számos jobbikos képviselő kezdeményezésére.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×