A kormányszóvivő szerint működik a déli határzár - a nap hírei

Infostart
2015. október 18. 21:32
A visegrádi együttműködést méltatta a külső határok védelmében a külgazdasági és külügyminiszter. A kormányszóvivő szerint működik a déli határzár. Az Országgyűlés hétfői ülésén teheti le miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a visegrádi együttműködés bebizonyította, hogy közös erővel meg lehet védeni az unió külső határait. Szijjártó Péter telefonon mondott köszönetet a visegrádi országok külügyminisztereinek. A politikus hangsúlyozta: a V4-es együttműködéssel egyértelművé vált, hogy közös uniós erővel Görögország külső határát is meg lehetne védeni.

Működnek a déli határszakaszon bevezetett határőrizeti intézkedések - jelentette ki a kormányszóvivő. Kovács Zoltán közölte: a magyar-horvát zöldhatár lezárása óta gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák. Ennek ellenére továbbra is indokolt a nagyszámú katonai és rendőri jelenlét a horvát és a szlovén határon.

Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell a menekültáradatot - közölte a ljubljanai belügyminisztérium államtitkára. Bo¹tjan ©eficúgy vélte: a túl nagy számú menekült veszélyezteti a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését.

Az Országgyűlés holnapi hétfői ülésén teheti le miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére kinevezett Rogán Antal. A parlament az általános politikai koordinációért felelős tárcaként hozta létre a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcáját.

Segítséget ajánlott Törökországnak az uniós vízumkönnyítési tárgyalások felgyorsításához a német kancellár. Angela Merkel isztambuli látogatásán azt kérte cserébe, hogy Ankara minél hamarabb alkalmazza az illegális határátlépők visszafogadásáról szóló egyezmény rendelkezéseit.

Svájcban a várakozásoknak megfelelően a bevándorlás-ellenes Svájci Néppárt nyerte meg a parlamenti választásokat. Az előzetes eredmények szerint a menedékjog jelentős szigorítását és az Európai Uniótól való távolodást követelő, jobboldali populista tömörülés a mandátumok egyharmadát szerezte meg a kétkamarás törvényhozás nagyobbik testületében.

A statisztika világnapja alkalmából szervez nemzetközi konferenciát a Központi Statisztikai Hivatal. A Magyar Tudományos Akadémián kedden és szerdán rendezett tanácskozás célja, hogy a világ elismert statisztikusai közösen rávilágítsanak azokra az együttműködési lehetőségekre és innovatív megoldásokra, amelyek elősegítik a hivatalos statisztika megújítását.

A mezőgazdasági piaci árak kiegyensúlyozását segíti a területalapú támogatás - jelentette ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke. Gyuricza Csaba az M1 műsorában abból az alkalomból beszélt, hogy megkezdték az előlegek folyósítását.

A próbaidőszak alatt is mintegy ötezren használták havonta a siketek és nagyothallók kommunikációját segítő videotolmács-szolgáltatást - közölte a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke. Kósa Ádám az M1 műsorában emlékeztetett: a novemberben éles üzembe álló Kontakt nevű szolgáltatással a rászorulók a jeltolmács fizikai jelenléte nélkül, ingyen képesek ügyeket intézni.

Elrendelte az Irán elleni szankciók felfüggesztésének előkészítését az amerikai elnök. Vasárnap lépett hatályba az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata, amely jóváhagyta a nagyhatalmak és Irán között július 14-én létrejött nukleáris megállapodást.

Másodszor tartanak parlamenti választásokat Egyiptomban a Mubarak-rezsim 2011-es megdöntése óta. A vasárnap kezdődött első, kétnapos szakaszban a szavazók az ország 27 kormányzóságából 14-ben járulhatnak az urnákhoz. Az első jelentések szerint rendkívül alacsony a részvétel.

Izraelben újabb merényletet követtek el palesztinok. A Jeruzsálemtől délre fekvő Beér-Seva központi buszpályaudvarán egy férfi késével próbálta megölni az útjába akadókat, társa pedig lövéseket adott le a közelben tartózkodókra. A biztonságiak egyiküket lelőtték, az egyik utas meghalt, ketten súlyosan, ketten könnyebben sebesültek meg.