Rekordszámú csapat a békéscsabai kolbásztöltő-versenyen

InfoRádió / MTI
2015. október 17. 11:40
Minden eddigi rekordot túlszárnyalva 630 csapat jelentkezett a Csabai Kolbászfesztivál frisskolbásztöltő-versenyére - tájékoztatta az MTI-t Hégely Sándor fesztiváligazgató. A rendezvényt tizenkilencedik alkalommal, október 22. és 25. között rendezik meg a békési megyeszékhelyen.

Kifejtette: a "hagyományos" kolbásztöltő-verseny mellett nem marad el az ifjúsági kolbászkészítő megmérettetés sem. Idén az önkormányzat támogatásával csütörtökön több mint kétszáz csapat - köztük óvodások és általános iskolások - számára biztosítanak ingyenes lehetőséget, hogy "megtanulják és megszeressék a kolbászkészítés folyamatát, ezzel továbbörökítve a város és a térség évszázados szokásait és különlegességeit".

Pénteken a nyugdíjasoknak és hátrányos helyzetűeket tömörítő civil szervezeteknek rendeznek kolbászkészítő versenyt - tette hozzá.

A kolbásztöltők vasárnap még egy versenyen megmérettethetik magukat: idén is megrendezik a város híres kolbászkészítője tiszteletére az V. Vékony- és Vastagkolbász-készítő Krajcsó Pál Emlékversenyt. A 2000-es Csabai Kolbászfesztivál fő- és életműdíjas hentesmesterét, Krajcsó Pált számtalan elismeréssel illették, egyebek mellett az ő receptje került Békéscsabáról az Ópusztaszeri Történelmi Emlékhelyen a 2050-ben felbontandó urnába.

A gasztronómiai programok sorát gazdagítja az október 25-én, vasárnap ötödik alkalommal megrendezendő töltöttkáposzta-főző verseny, erre is csaknem 60 csapatot várnak a szervezők - ismertette Hégely Sándor.

Hozzátette: a szárazkolbászok nemzetközi versenyére is száznál több tétel beérkezését várják. Ambrus Zoltán, a fesztivál szülőatyja, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnöke a rendezvényt beharangozó korábbi sajtóeseményen elmondta: szakmailag a legnagyobb elismerést a szárazkolbászverseny díjai jelentik. Akik jó helyezést érnek el, megnő az ázsiójuk az eladási piacon.

Ambrus Zoltán örömtelinek nevezte, hogy a fesztiválra újra kiadják Dedinszky Gyula egykori békéscsabai evangélikus lelkész és néprajztudós A csabai kolbász című könyvét, amelyben minden benne van, amit a disznótorok és a kolbász történetéről, a különböző disznótoros ételek elkészítéséről tudni kell.

A kolbászfesztivál külföldi vendég városaként idén Arad, hazai vendégeként pedig Tihany mutatkozik be Békéscsabán, ahol a magyar borvidékek közül a díszvendég a Balatonfüred-Csopaki régió lesz.

A fesztivál sztárvendégei idén Boban Markovic és Palya Bea, a Balkán Fanatik, a Tankcsapda, a Punnany Massif, a Csík Zenekarral fellépő Presser Gábor, valamint a Magna Cum Laude lesznek, de rajtuk kívül még számos előadó koncertezik.

A négynapos rendezvényen disznóvágás-bemutatók, családi foglalkozások, bábelőadások, gyermekjátszók, valamint hungarikumokat bemutató, kóstoltató és árusító sátor is várja az érdeklődőket.

A csabai kolbászt 2013-ban nyilvánították hungarikummá. 2014-ben a Békés Megyei Értéktár Bizottság megyei értékké nyilvánította a Csabai Kolbászfesztivált és felterjesztette a Magyar Értéktárba azzal az ajánlással, hogy hungarikummá váljon.