eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

MSZP: a kormány lépjen fel a szegénység ellen!

A szegénység elleni fellépés szükségességét hangsúlyozták az MSZP vezetői a budai Várban, a Karmelita kolostor előtt tartott szombati sajtótájékoztatójukon.

Botka László, a párt országos választmányának elnöke hangsúlyozta: a testület szombaton megemlékezett arról, hogy 1992-ben az ENSZ Közgyűlése október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjává tette, és ez alkalomból a választmány állásfoglalást fogadott el. Ebben azt követelik: a közszféra mintegy 700 ezer dolgozója kapjon 50 százalékos fizetésemelést, emeljék meg a minimálbért nettó 100 ezer forintra, valamint a 28 500 forintos minimálnyugdíjat emeljék 50 ezer forintra.

Utóbbival kapcsolatban kiemelte: az Orbán-kormány öt év alatt egyetlen fillérrel sem emelte ezt az összeget, holott mintegy 70 ezer embert érint. Véleménye szerint követeléseikre megvan a fedezet, a kérdés az, hogy a kormány szándéka is megvan-e erre, vagy presztízsberuházásokra költ, mint például a Miniszterelnökségnek a Karmelita kolostorba költöztetésére. Ez 19 milliárd forintba kerül az adófizetőknek, ami több, mint amennyit a magyar költségvetés a közgyógyellátásra költ, illetve több, mint 14 ezer gyerek után járó családi pótlék - mondta a választmányi elnök.

Botka László úgy fogalmazott: 2015-ben Magyarország legnagyobb baja, a Fidesz-kormány legnagyobb bűne a növekvő szegénység. A kormány hivatalos statisztikái is azt mutatják - tette hozzá -, hogy a magyar lakosság több mint 40 százaléka a létminimum alatt él, az adóhatóság adataiból pedig az derül ki, hogy Magyarországon a dolgozói szegénység is jelentősen növekszik. Ismertetése szerint több mint 1 millió olyan adófizető állampolgár van, akinek a nettó jövedelme nem éri el a kormányzat által is hivatalosnak tekintett létminimumot.

Tóbiás József, az MSZP elnöke a dolgozói szegénységre hívta fel a figyelmet, azt mondta: Magyarország működőképességét veszélyezteti az alacsony bér.

Hangsúlyozta: követelik a kormánytól, hogy a kétéves költségvetést még ebben az évben módosítsa, és tegye lehetővé, hogy a 700 ezer közszférában dolgozó pedagógust, ápolót, szociális munkást, könyvtárost és mindenkit, aki ezen a területen tisztességes munkát folytat, tisztességes bér illessen meg.

"Nem lehet elmenni ezen helyzet mellett, mert aki ezt teszi, valójában Magyarország hosszú távú jövőjét ássa alá" - hangsúlyozta az elnök, aki szerint Magyarország így is leszakadóban van Európától. Szerinte ha a költségvetés nem változtat a közszféra fizetésén, hosszú-hosszú időnek kell eltelnie, amíg a fizetések alapján fel lehet zárkóztatni Magyarországot Európához.

Tóbiás József szerint a kétéves költségvetés bebetonozta a fizetéseket. Hozzátette: a kormánynak az elmúlt öt évben az lett volna a dolga, hogy az érdekképviseletekkel, szakszervezetekkel állapodjon meg a bérekről és a munkavállalói jogokról.

Újságírói kérdésre a magyar-horvát zöldhatár péntek éjféli lezárásával kapcsolatban Tóbiás József kifejtette: egy ilyen döntést meg kellett volna előznie az érintett országokkal folytatott egyeztetésnek.

Arról is beszélt, hogy egy pénteken megjelent kutatás szerint a magyarok közös európai cselekvést tartanak szükségesnek a bevándorlással kapcsolatban, pártja pedig kezdetektől ezt az álláspontot képviselte.

Az MSZP belső feszültségére vonatkozó újságírói kérdésekre Tóbiás József azt mondta: ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozik, őt az érdekli, hogy lesz-e fizetésemelés a közszférában. Botka László pedig arra a kérdésre, hogy vannak-e pártelnöki ambíciói, azt mondta: ez a kérdés fel sem került a választmány napirendjére, a tisztújítás pedig ebben az évben nem esedékes.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×