eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma

Kovács Zoltán: gyakorlatilag nem érkeznek a déli határszakaszon migránsok

Gyakorlatilag megszűnt a déli határszakaszon az illegális migránsok érkezése az országba - mondta a kormányszóvivő szombat este az M1 aktuális csatornán.

A déli határszakaszon a szerb, a horvát, valamint a szlovén részen hat embert fogott el a rendőrség a nap folyamán. Közülük egyet már a szlovén határszakaszon ideiglenesen visszaállított határellenőrzésnek köszönhetően - közölte Kovács Zoltán, akit élőben kapcsoltak Letenyéről.

Összegzése szerint bár korai még bármilyen kijelentést tenni, de az intézkedések, amelyeket a magyar, illetve az európai határok, a schengeni övezet védelme érdekében hoztak, az első napon láthatóan működtek. A szlovén határon bevezetett ideiglenes ellenőrzéssel összefüggésben jelezte: szombaton - a reggelt leszámítva - nem volt szükség ilyen típusú intézkedésre, a forgalom, az áruforgalom a megszokott rendben zajlott. A magyar hatóságoknak ugyanakkor az előzetes értesítést követően megvan az a joguk, hogy ha szükséges, az ellenőrzést folytathassák, ami hasonló az osztrák-német határon, illetve a Hegyeshalomnál történő ellenőrzéshez.

Kovács Zoltán hozzátette: a szlovén határon - mivel Szlovénia és Magyarország egyaránt a schengeni övezet tagja - fizikai határzárat nem lehet létesíteni, de élőerővel, megerősített járóőrözéssel, ha szükséges egy-egy pont védelmével meg lehet valósítani a határ őrizetét.

A rendőrség felkészült és folyamatosan figyeli a horvát-magyar zöldhatárt lezáró intézkedések után kialakult helyzetet - mondta, jelezve: figyelik a Horvátországból, illetve Szlovéniából érkező híreket és a német, osztrák reakciókat is.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó arról, hogy a szlovén határ élőerős védelmében számíthat-e Magyarország a szlovének együttműködésére, azt mondta: rendszeresen egyeztetnek a szlovén féllel, ez szombaton is megtörtént, a Zala megyei rendőrfőkapitány egyeztetett a határon kollégájával.

A magyar fél jelezte, készek a közös járőrözésre is, de erre eddig nem volt szükség. A főtanácsadó tájékoztatása szerint sem a beremendi, sem a letenyei, sem a röszkei tranzitzónában nem nyújtottak be menekültkérelmet az elmúlt 24 órában. Ugyanakkor erre minden személyi, tárgyi feltétel adott - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen egységek vesznek részt a horvát-magyar határ védelmében, Bakondi György közölte: éjfél óta ismételt átcsoportosításokra nem volt szükség, a határzár bevezetése előtt a szükséges erők megérkeztek a térségbe.

Arra a felvetésre, hogy fel vannak-e készülve arra, ha Szlovénia is határzárat vezetne be, így Horvátországban feltorlódnának a migránsok, és erőszakos támadás következne be, azt mondta: nagyon szeretnék, ha ez nem történne meg, de ha mégis, akkor a magyar rendőrség a törvényes eszközökkel garantálni fogja az államhatár őrizetét, a polgárok élet- és vagyonbiztonságát. Hozzátette: a horvát-magyar szakaszon szükség esetén valamennyi közúti és vasúti határátkelőhelyen képesek a határ zárására. Mindenütt a helyszínen vannak a speciális fémkapuk, és néhány perc alatt telepíthetők - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×