Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics: fontos a pedagógusok nagyobb megbecsülése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs egységes álláspont az Európai Bizottságban a migránsok integrációjáról - derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek vendége Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa volt.

Az európai intézményrendszer bonyolult működésével indokolta a menekültválságra adott válaszok késlekedését az unió oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa.

Navracsics Tibor utalt arra, hogy a kialakult helyzet kezelésében a nemzetállamok játsszák a főszerepet. Hozzátette: az Európai Bizottság jogköre a javaslattételre terjed ki, de a konkrét kérdésekről a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács dönt.

A biztos közölte: Brüsszelben nagy vita van arról, hogy az eddig nemzetállami hatáskörbe tartózó határőrizetet felváltsa vagy kiegészítse-e egy közös európai hatóság.

Navracsics Tibor elmondta: az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján téma lehet az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex jogköreinek bővítése.

Sok uniós biztos rendelkezik személyes, helyszíni tapasztalattal a migránsválsággal érintett területekről - közölte Navracsics Tibor.
 
"A külügyekkel foglalkozó biztosok, értelemszerűen a belügyi és a bevándorlásügyi biztos is, és majdnem mindenki, ha csak a helyszínek látogatását nézzük, azok a biztosok is - beleértve magamat is -, akik olyan országokból érkeztek, amelyek érintettek a bevándorló problémával."
 
A személyes tapasztalat hiánya tehát nem lehet az oka a Brüsszelt ostorozó kritikáknak, miszerint nagyon lassan érik a megoldás. Ennek hátterében az intézményrendszer bonyolult működése áll.
 
"Alapvetően a migránsválság megoldásánál a nemzetállamok játsszák a főszerepet, ez látszik a konfliktusoknál, a megoldási kísérleteknél is, és abban is, hogy a Bizottság javaslattevő. Az alapvető kérdés a közösségi jog és a tagállami szuverenitás között feszül, azaz mit tud megtenni a Bizottság, akár javaslat szintjén is, amivel alakíthatja vagy egy közös megoldás felé tereli a tagállamokat, úgy, hogy nem avatkozik bele a tagállamok szuverenitásába, például határőrizet."
 
A migráns tömegek integrációjáról nyilatkozva Navracsics Tibor azt mondta: az Európai Bizottság álláspontjának minden esetben konszenzusosnak kell lennie. Mégis, a migránsválság ügyében egyelőre hiányzik az egységes álláspont.
 
"Ez nagyon érzékeny kérdés lesz a jövőben. Éppen azért, mert lehet, hogy más-más országból érkező, kulturális háttérrel rendelkező emberek mást értenek integráción. Nincs egy konszenzusos definíciója, nagyon vékonyak a határok, szerintem a jövőben sok vita lesz még erről."
 
Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa politikus a pedagógusok megbecsültségének fontosságát, illetve a szabadidősport jelentőségét hangsúlyozta. Navracsics Tibor elégedetlen az Európai Unió oktatásra fordított forrásaival.
 
"Miközben ez az Európai Unió GDP-jének 5,3 százaléka, addig ez az úgynevezett feltörekvő gazdaságokban 6 százaléknál is magasabb arányt képvisel."
 
Mindez versenyhátrányhoz vezet - figyelmeztet az oktatásért is felelős biztos, aki szerint elsősorban a pedagógusok munkájának segítésére kell fordítani a rendelkezésre álló forrásokat.
 
"Megteremteni azokat a munkalehetőségeket, az érdekeltségi rendszereket, amelyek lehetővé teszik, hogy a pedagógusok nagyobb megbecsülésnek örvendjenek."
 
Navracsics Tibort beszélt a szabadidősport jelentőségéről is, megemlítve az erre a területre fordítható 300 millió eurónyi központi forrást.
 
"Uniós szintről most először 300 millió eurót szánunk arra, hogy kifejezetten a szabadidősport támogatásával serkentsük azokat a helyi klubokat, amelyek közösségekként funkcionálnak, tudjuk, hogy ezek nagyon sokban hozzá tudnak járulni egy társadalom mentális egészségügyi állapotának javításához is. Ezért úgy gondolom, a szabadidősportnak alapvető jelentősége van egy ország egészségügye szempontjából."

Hanganyag: Hlavay Richárd, Sánta András