eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Navracsics: fontos a pedagógusok nagyobb megbecsülése

Nincs egységes álláspont az Európai Bizottságban a migránsok integrációjáról - derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek vendége Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa volt.

Az európai intézményrendszer bonyolult működésével indokolta a menekültválságra adott válaszok késlekedését az unió oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa.

Navracsics Tibor utalt arra, hogy a kialakult helyzet kezelésében a nemzetállamok játsszák a főszerepet. Hozzátette: az Európai Bizottság jogköre a javaslattételre terjed ki, de a konkrét kérdésekről a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács dönt.

A biztos közölte: Brüsszelben nagy vita van arról, hogy az eddig nemzetállami hatáskörbe tartózó határőrizetet felváltsa vagy kiegészítse-e egy közös európai hatóság.

Navracsics Tibor elmondta: az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján téma lehet az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex jogköreinek bővítése.

Sok uniós biztos rendelkezik személyes, helyszíni tapasztalattal a migránsválsággal érintett területekről - közölte Navracsics Tibor.
 
"A külügyekkel foglalkozó biztosok, értelemszerűen a belügyi és a bevándorlásügyi biztos is, és majdnem mindenki, ha csak a helyszínek látogatását nézzük, azok a biztosok is - beleértve magamat is -, akik olyan országokból érkeztek, amelyek érintettek a bevándorló problémával."
 
A személyes tapasztalat hiánya tehát nem lehet az oka a Brüsszelt ostorozó kritikáknak, miszerint nagyon lassan érik a megoldás. Ennek hátterében az intézményrendszer bonyolult működése áll.
 
"Alapvetően a migránsválság megoldásánál a nemzetállamok játsszák a főszerepet, ez látszik a konfliktusoknál, a megoldási kísérleteknél is, és abban is, hogy a Bizottság javaslattevő. Az alapvető kérdés a közösségi jog és a tagállami szuverenitás között feszül, azaz mit tud megtenni a Bizottság, akár javaslat szintjén is, amivel alakíthatja vagy egy közös megoldás felé tereli a tagállamokat, úgy, hogy nem avatkozik bele a tagállamok szuverenitásába, például határőrizet."
 
A migráns tömegek integrációjáról nyilatkozva Navracsics Tibor azt mondta: az Európai Bizottság álláspontjának minden esetben konszenzusosnak kell lennie. Mégis, a migránsválság ügyében egyelőre hiányzik az egységes álláspont.
 
"Ez nagyon érzékeny kérdés lesz a jövőben. Éppen azért, mert lehet, hogy más-más országból érkező, kulturális háttérrel rendelkező emberek mást értenek integráción. Nincs egy konszenzusos definíciója, nagyon vékonyak a határok, szerintem a jövőben sok vita lesz még erről."
 
Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa politikus a pedagógusok megbecsültségének fontosságát, illetve a szabadidősport jelentőségét hangsúlyozta. Navracsics Tibor elégedetlen az Európai Unió oktatásra fordított forrásaival.
 
"Miközben ez az Európai Unió GDP-jének 5,3 százaléka, addig ez az úgynevezett feltörekvő gazdaságokban 6 százaléknál is magasabb arányt képvisel."
 
Mindez versenyhátrányhoz vezet - figyelmeztet az oktatásért is felelős biztos, aki szerint elsősorban a pedagógusok munkájának segítésére kell fordítani a rendelkezésre álló forrásokat.
 
"Megteremteni azokat a munkalehetőségeket, az érdekeltségi rendszereket, amelyek lehetővé teszik, hogy a pedagógusok nagyobb megbecsülésnek örvendjenek."
 
Navracsics Tibort beszélt a szabadidősport jelentőségéről is, megemlítve az erre a területre fordítható 300 millió eurónyi központi forrást.
 
"Uniós szintről most először 300 millió eurót szánunk arra, hogy kifejezetten a szabadidősport támogatásával serkentsük azokat a helyi klubokat, amelyek közösségekként funkcionálnak, tudjuk, hogy ezek nagyon sokban hozzá tudnak járulni egy társadalom mentális egészségügyi állapotának javításához is. Ezért úgy gondolom, a szabadidősportnak alapvető jelentősége van egy ország egészségügye szempontjából."

Hanganyag: Hlavay Richárd, Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×