eur:
394.37
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Kósa: nőtt az illegális bevándorlásáradat biztonsági kockázata

Kósa Lajos szerint nőtt Magyarország terrorfenyegetettsége a migrációs krízissel. A fideszes politikus a honvédelmi és rendészeti bizottság tegnapi ülését követően hangsúlyozta, hogy az ennek ellentmondó TEK-tanulmány a tavalyi évre vonatkozott.

Zárt ülésen tájékoztatták a migrációs krízisről az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottságát az illetékes hatóságok, majd Kósa Lajos, a testület elnöke, a Fidesz frakcióvezetője rövid sajtótájékoztatón számolt be az általa hallottakról.

"Magyarország terrorfenyegetettsége és a biztonsági kockázata ennek az illegális bevándorlásáradatnak nőtt. A korábban megjelent, TEK-szakértőktől kiszivárgott tanulmány - ne felejtsük el - a tavalyi évre vonatkozott."

Kósa Lajos aláhúzta, hogy tavaly még egészen más volt az illegális határátlépők összetétele, legtöbbjük a Balkánról kelt útra és egy év alatt csupán 42 ezer embert regisztráltak a hatóságok, míg idén már több mint 373 ezer illegális határátlépő érkezett Magyarországra. Arra a kérdésre, hogy akkor miért vannak a migráció terrorkockázatát cáfoló TEK-tanulmányban idén januári keltezésű lábjegyzetek, Kósa Lajos a következővel felelt.

"A TEK vezetője - én korábban beszéltem vele - egyértelműsítette, hogy ez egy tavalyi adatok alapján, tavalyi helyzetelemzésből írott tanulmány."

Harangozó Tamás, a szocialisták részéről elismerte, hogy az országon átvonulók számával együtt a potenciális veszély - így a terrorfenyegetettség - kockázata is nő, ám aláhúzta, hogy a hivatalos szervek tájékoztatása alapján közvetlen terrorfenyegetettségről továbbra sincs szó.

"Azzal, hogy a magyar hatóságok tömegközlekedési eszközzel, néhány órán belül úgy szállítják át az embereket az országon, amint az elmúlt hetekben a szerb határon felállított kerítés óta a horvát határon átvonuló emberek tekintetében látnak, ez magával hordozza azt a komoly kockázati tényezőt, hogy a magyar hatóságok képtelenek bármilyen szűrést elvégezni ezeken az embereken."

A horvát határszakasz védelmét segítő cseh katonákról Kósa Lajos elmondta, hogy egy hadgyakorlat keretében érkeznek Magyarországra, amely emlékezete szerint nagyjából két hónapig tart.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×