Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kétmillió liter pálinkát állítottak elő idén a hazai szeszfőzdék - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fellélegezhetnek a diplomájukat évek óta "lebegtető" hallgatók - írja a Népszabadság. A Magyar Idők szerint Tóbiás József MSZP-s pártelnök körül elfogyott a levegő.

A Népszabadságban arról olvashatnak: fellélegezhetnek azok a diplomájukat évek óta "lebegtető" hallgatók, akiknek túl szoros, olykor betarthatatlan utolsó határidőt adtak a záróvizsga letételére egy nem kellően pontos törvénymódosítással. A kormányzat ugyanis elismerte, hogy a szeptembertől hatályos változtatásokba hiba csúszott, a pontatlanságot hamarosan javítják.


A Magyar Idők szerint Tóbiás József MSZP-s pártelnök körül elfogyott a levegő, a párt erős emberei szerint váltásra van szükség. Azt, hogy ez mikor következik be, még nem tudni, ahogy azt sem, hogy a jövőben ki vezeti majd a pártot, jelentkezőkből azonban nincs hiány, így megkezdődött a casting.


A Portfolio arról ír, hogy a Miniszterelnökség szerint mégis lesznek uniós lakossági energiahatékonysági pályázatok, ám a sajtót két hete foglalkoztató kérdés csak részben tisztázódott. A portálnak küldött brüsszeli és budapesti reakciók ugyanis továbbra is ellent mondanak egymásnak és mindkét oldal az EU-s jogszabályokra hivatkozva vezeti le a saját álláspontját.


Noha Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ügyintézés megkönnyítését tűzte ki célul a közigazgatásban, a jelek szerint bizonyos településeken egyre nehezebb az állampolgárok dolga - közli a Magyar Nemzet. Az okmányirodák egymás után zárnak be és akad olyan település is, ahol annak ellenére húzták le a rolót, hogy a helyette létesülő kormányablak megnyitására csaknem fél évet kell várni.


Kilakoltatási hullám indul a Népszabadság szerint. Budapesten, a Józsefvárosban a bérlakásokban élő hátralékosok sorra kapják a bírósági felszólítást a lakások kiürítéséről. A lakhatási jogokért küzdő A Város Mindenkié csoport szerint elkezdték a szegényeket kiszorítani a kerületből, hogy módosabb és fizetőképes lakókat verbuváljanak helyettük.


Az Index az uniós forrásból született, Nyúltartási tankönyv körüli vitáról ír. Az LMP-s Hadházy Ákos ugyanis nemrég úgy látta, hogy az uniós keret jó része "kamu megbízásokra" ment el, mint az említett tankönyv, ám a pályázaton nyertes Száz Magyar Falu Kft. vezetője, Farkas József szerint, hogy a politikus felkészületlenül vagdalkozott és csúsztatott.


A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy alulfizetik a műfordítókat. A kiadók ugyanis leginkább azt bízzák meg, aki olcsóbban vállalja a munkát, még akkor is, ha ez a minőség rovására megy. Míg Nyugat-Európában oldalanként akár 30 eurót is elkérnek a műfordítók, Franciaországban például a minimális honorárium 22 euró, addig Magyarországon nincs minimum összeg, így a díj oldalanként akár 5 euróig is lemehet, ami a legalacsonyabb Európában.


Csaknem hetvenmilliárd forintot kaszáltak a letelepedési államkötvényt értékesítő vállalkozások a Magyar Nemzet számítása szerint a program indulása óta. Az egy kivételével offshore cégek körében népszerű országokban bejegyzett közvetítők körül továbbra is sok a kérdőjel, ám az látható, hogy leggyakrabban kínaiak, oroszok és irániak vásárolnak letelepedési államkötvényt.


Hatalmas gázmezőt talált az orosz Lukoil a román partoknál - közli a Napi.hu. A gázmező területe elérheti a 39 négyzetkilométert, tartaléka pedig a 30 milliárd köbméternyi gázt, ám ezt még a próbafúrásoknak meg kell erősíteniük. E fúrások növelhetik annak esélyét is, hogy a közelben további lelőhelyekre bukkanhatnak.


A Portfolio arra keresi a választ, hogy meddig emelkedhet még a sportszergyártók részvény-árfolyama. A Morgan Stanley elemzői szerint van még bőven növekedés a szektorban, elsősorban Kínának köszönhetően, mivel egyre többen sportolnak az országban és a kínai gazdasági lassulással kapcsolatos aggodalmak is túlzottak. Az elemzők három részvényt emeltek ki: a Nike, a kínai Anta és az ausztrál Super Retail Group papírjait.


A Magyar Idők szerint kétmillió liter pálinkát állítottak elő az idén az ország szeszfőzdéi, ami a tavalyi mennyiség ötödét sem éri el; a drasztikus visszaesés leginkább arra vezethető vissza, hogy - uniós nyomásra - az év elején megszűnt a bérfőzés adómentessége. Ennek ellenére két tucattal több szeszfőző működik az országban, mint tavaly.

Hanganyag: Sigmond Árpád