eur:
393.67
usd:
369.29
bux:
65816.93
2024. április 23. kedd Béla

Januártól változhat a Munka Törvénykönyve

Több is a munkavállalóknak kedvez a Munka Törvénykönyvének tervezett változásai közül, ám a Liga Szakszervezetek jogásza továbbra sem elégedett a nyilvánosságra hozott elképzeléssel.

A tervezett változtatások értelmében ismét szankcionálná a Munka Törvénykönyve, ha egy munkáltató jogellenesen szünteti meg egy alkalmazott munkaviszonyát, ám Kéri Ádám, a Liga Szakszervezetek munkajogi szakértője így is kevesellte a módosítást.

"Hogy a felmondási időre járó távolléti díj duplája jár, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kéthavi fizetést kap a munkavállaló, ami eltér attól, amit a Kúria javasolt, ez nagyjából 6 havi volt és az előző MT-ben pedig 2-től 12 havi fizetés járt volna. Tehát erre mondom azt, hogy nem túl ambiciózus, de természetesen örülünk neki."

Sőt, a módosítás a munkavállaló - munkáltatói jogsértést követő - azonnali hatályú felmondása esetén is kötelezővé teszi a végkielégítést. Emellett szigorodnának a munkavédelmi- és a pihenőidőre vonatkozó szabályok, sorolta a pozitívumokat Kéri Ádám, majd a tervezet hiányosságaira térve úgy látta, hogy az érdekképviseletek jogai továbbra sem érvényesülnek maradéktalanul.

"Továbbra sem kötelező 6 napi munkavégzés után pihenőnapot adni a munkáltatónak, ami még fontos a számunkra, az az, hogy a kártérítési szabályok is rendkívül kedvezőtlenül változtak az új MT-ben és szerettük volna, ha ehhez hozzányúl a jogalkotó."

A kormány honlapján hétfőn megjelent tervezet indoklása szerint a jogalkalmazás egységesítése miatt módosul a munka három éve újraírt törvénykönyve. A várhatóan január 1-jén hatályba lépő módosítások értelmében az elektronikusan elkészített munkaszerződést 5 napon belül "papíralapú formátumban" is át kell adni a munkavállalónak, ám a munkaadó e-mailben vagy sms-ben is felmondhat a munkavállalónak - mondta az InfoRádiónak Szűcs László a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda jogásza.

"Elegendő, hogyha az elektronikus dokumentumot, ami lehet egy e-mail vagy egy sms, a munkavállaló megkapja, az ami az elektronikus dokumentumban le van írva, az vele szemben a munkáltató nyilatkozatának minősül."

A munkaadó továbbra sem mondhat fel várandós nőnek, ám ha a munkavállaló csak a felmondás időpontja után értesíti munkaadóját, hogy terhes, akkor a munkáltató 15 napon belül visszavonhatja felmondását.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×