Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Januártól változhat a Munka Törvénykönyve

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több is a munkavállalóknak kedvez a Munka Törvénykönyvének tervezett változásai közül, ám a Liga Szakszervezetek jogásza továbbra sem elégedett a nyilvánosságra hozott elképzeléssel.

A tervezett változtatások értelmében ismét szankcionálná a Munka Törvénykönyve, ha egy munkáltató jogellenesen szünteti meg egy alkalmazott munkaviszonyát, ám Kéri Ádám, a Liga Szakszervezetek munkajogi szakértője így is kevesellte a módosítást.

"Hogy a felmondási időre járó távolléti díj duplája jár, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kéthavi fizetést kap a munkavállaló, ami eltér attól, amit a Kúria javasolt, ez nagyjából 6 havi volt és az előző MT-ben pedig 2-től 12 havi fizetés járt volna. Tehát erre mondom azt, hogy nem túl ambiciózus, de természetesen örülünk neki."

Sőt, a módosítás a munkavállaló - munkáltatói jogsértést követő - azonnali hatályú felmondása esetén is kötelezővé teszi a végkielégítést. Emellett szigorodnának a munkavédelmi- és a pihenőidőre vonatkozó szabályok, sorolta a pozitívumokat Kéri Ádám, majd a tervezet hiányosságaira térve úgy látta, hogy az érdekképviseletek jogai továbbra sem érvényesülnek maradéktalanul.

"Továbbra sem kötelező 6 napi munkavégzés után pihenőnapot adni a munkáltatónak, ami még fontos a számunkra, az az, hogy a kártérítési szabályok is rendkívül kedvezőtlenül változtak az új MT-ben és szerettük volna, ha ehhez hozzányúl a jogalkotó."

A kormány honlapján hétfőn megjelent tervezet indoklása szerint a jogalkalmazás egységesítése miatt módosul a munka három éve újraírt törvénykönyve. A várhatóan január 1-jén hatályba lépő módosítások értelmében az elektronikusan elkészített munkaszerződést 5 napon belül "papíralapú formátumban" is át kell adni a munkavállalónak, ám a munkaadó e-mailben vagy sms-ben is felmondhat a munkavállalónak - mondta az InfoRádiónak Szűcs László a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda jogásza.

"Elegendő, hogyha az elektronikus dokumentumot, ami lehet egy e-mail vagy egy sms, a munkavállaló megkapja, az ami az elektronikus dokumentumban le van írva, az vele szemben a munkáltató nyilatkozatának minősül."

A munkaadó továbbra sem mondhat fel várandós nőnek, ám ha a munkavállaló csak a felmondás időpontja után értesíti munkaadóját, hogy terhes, akkor a munkáltató 15 napon belül visszavonhatja felmondását.

Hanganyag: Sigmond Árpád