Indul a fűtési szezon - figyeljünk a szén-monoxidra!

Infostart
2015. október 15. 18:09
A szén-monoxid mérgezések megelőzésére és a kémények ellenőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. A dandártábornok a fűtési szezon kezdete kapcsán beszélt erről.

"Mától hivatalosan is elkezdődik a fűtési szezon, de sajnálatos módon egész évben beszélhetünk a szén-monoxid mérgezésről, amely nemcsak a tüzelő berendezéseknél, hanem a vízmelegítőknél is előfordulhat" - mondta Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Hozzátette: az év teljes időszakában figyelnünk kell arra, hogy ne keletkezzen, és ne dúsuljon fel szén-monoxid a lakótereinkben. Mint elmondta, évente 400-450 jelzés érkezik a katasztrófavédelemhez, amikor be kell avatkozni és életeket kell menteni.

"Három nagyon fontos dologgal kell foglalkoznunk ahhoz, hogy megelőzzük a baleseteket" - hangsúlyozta a főfelügyelő.

Az első, hogy sormunka keretében a kéményseprőknek évente legalább egyszer ellenőrizniük kell a kéményeinket. Be kell engednünk a lakásba őket, és lehetővé kell tennünk számukra a berendezések vizsgálatát. A másik, hogy a tüzelő-fűtő berendezések, főleg a gázkészülékek és az átfolyós vízmelegítők éves karbantartását el kell végezni.

A harmadik, amivel kevesebbet foglalkozunk, hogy ellenőriznünk kell a lakásban a légutánpótlás biztosítását. Tehát ha jól működő műanyag nyílászárót szereltettünk fel, ami lezárja a kérdéses területet, akkor hagynunk kell egy olyan felületet, ahol bizonyos mennyiségű levegő beáramlik és az égéshez szükséges oxigént ezzel folyamatosan tudjuk biztosítani.

"Ha ez a három feltétel áll, akkor nagy biztonságban tartózkodhatunk otthonunkban"- mondta Bérczi László. "De fontosnak ítéljük, hogy legyen egy szén-monoxid érzékelő és jelző eszközünk is" - fűzte hozzá. Ma már rendeletben szabályozzák azokat a minimális műszaki paramétereket, amelyek lehetővé teszik, hogy a készülék baj esetén biztosan jelezzen.

Sajnos semmilyen érzékszervünkkel nem tudjuk érzékelni és beazonosítani a szén-monoxid jelenlétét. De vannak tünetei, például a fáradtság, fáradékonyság, hányinger, rosszullét, ájulás, attól függ, milyen koncentrációban van jelen. Ekkor mindenképpen szellőztetnünk kell és hívjunk szakembert, aki beazonosítja és megméri.

"De ha rendelkezünk szén-monoxid érzékelővel, akkor már jóval az egészségügyi határérték alatt jelezni fog. Ezután a szakember felfedi a forrást és megszünteti az okát" - mondta a tűzoltósági főfelügyelő.

Fontos, hogy olyan készülékek legyenek, amelyek megfelelő műszaki paraméterrel rendelkeznek. A készülékek élettartama típustól függően 3-tól 7-ig évig terjed. Ha pedig nagyobb dózist kap használat közben, egy akkreditált laboratóriumban meg kell vizsgáltatni, hogy továbbra is megfelelően működjön.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást