Hivatalosan is átadták a szegedi határrendészeti oktatóbázist

InfoRádió / MTI
2015. október 15. 15:36
Hivatalosan is átadták a szegedi határrendészeti oktatóbázist csütörtökön. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen azt mondta: a létesítmény díszkulcsainak átadása jelképezze azt, hogy minden erővel megvédik Magyarországot, a magyar embereket, a déli határokat.

Kontrát Károly hozzátette: jövő hétfőn 30 részvevővel meg is kezdődik a képzés az oktatóbázison, ahol a legfrissebb és legkorszerűbb elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatják el a határrendészek.

Úgy fogalmazott, ezzel is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a magyar emberek biztonságban érezhessék magukat.

Kontrát Károly közölte: "történelmi időket élünk", a mai napig 380 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra. A magyar emberek a nemzeti konzultáció során úgy döntöttek, hogy az országot, a déli határt meg kell védeni, ezért szeptemberben az Országgyűlés 13 törvényt módosított - tette hozzá.

Kifejtette: megteremtették a határvédelem jogi feltételeit, az ideiglenes biztonsági határzár létrehozásával a fizikai védelem feltételeit, a készenléti rendőrség bázisán létrehozták a határrendészeti bevetési osztályokat és a törvénymódosítások nyomán a magyar honvédség is bevethetővé vált a határok védelmére.

Hozzátette, hogy a diplomáciai tevékenység eredményeképp a többi visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) is támogatja a magyar határok védelmét.

Az államtitkár közölte, hogy az intézkedések következtében a magyar-szerb határon minimálisra csökkent az illegális határátlépők száma. Míg szeptember 14-én 9380 illegális migráns érkezett itt Magyarországra, addig egy napja csak körülbelül 30.

Úgy fogalmazott: látszik, hogy a feladat tartós lesz, nem egy-két hétre szól, ezért nem mindegy, hogy milyen eredménnyel látják el a feladatot a határrendészek.

A határrendészeti oktatóbázist a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola mellett, uniós és magyar források bevonásával építették fel, a zöldmezős beruházás értéke 300 millió forint - mondta az államtitkár.

Kontrát Károly szólt arról is, hogy tapasztalatai szerint a szeptember 15-i események, a jogszabályi változások óta nagymértékben nőtt a rendészek és a honvédek társadalmi elismertsége.

Dsupin Ottó, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ vezetője az MTI-nek elmondta: a bázis működtetését legalább tíz évre tervezik, 3-4 napos továbbképzési ciklusokban oktatják majd a határrendészeket egyebek mellett a legkorszerűbb okmányvizsgálati eszközök használatára vagy speciális intézkedéstechnikai ismeretek elsajátítására. A gyakorlati képzés a röszkei határátkelőn folyik majd. A bázison egyszerre akár 34 ember lakhatását is meg tudják oldani a képzés időtartama alatt.

Hozzátette: az uniós határőrizeti szerv, a Frontex munkatársai is oktatnak majd a bázison, amely a képzések mellett szakmai konferenciák és tudományos kutatások színhelye is lehet.

A bázis díszkulcsait Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője vette át.