Gyógyszerek és homeopátiás szerek harcának újabb állomása - hetilapszemle

Infostart
2015. október 15. 17:58
A Figyelő a magyar adóterheket hasonlítja össze a világ országaival, míg a Heti Válasz a gyógyszerek és a homeopátiás szerek harcának újabb állomásáról ír.

A Figyelő látványos infografikával hasonlítja össze a magyar adórendszert Európa és a világ vezető országaival. A GDP arányos adóterhelés a lap által vizsgált országok közül Dániában a legnagyobb, az adó- és járulékfizetés ország nemzeti össztermelésének 48,6 százaléka. Magyarország ebben az összehasonlításban, 38,9 százalékos arányával a tizedik legmagasabb terheléssel rendelkezik, Ausztria, Norvégia és Luxemburg mögött, megelőzve például Németországot, Csehországot vagy Nagy-Britanniát. Egy másik statisztika szerint Magyarországon a fizetés közel fele, 49 százaléka az államé. Belgiumban ez az arány 55,8 százalék, de Svájcban például csupán 22 százalék. További összehasonlítható adatok a Figyelőben.

A Heti Válasz összeállításából kiderül: egy, az ausztrál kormány kérésére készült tanulmány még tavasszal hatástalannak ítélte a homeopátiát. A svéd akadémia és a magyar tudóstársaság orvosi osztálya most gyógyszerenkénti hatásvizsgálatot követel. A homeopátiás készítményeket az Európai Unióban gyógyszerként árulhatják. Magyarországon a teljes gyógyszerforgalom másfél százalékát adják ezek a készítmények. A lap szerint fordulat várható a kétszáz éve tartó vitában, bár a homeopátia legálisan engedélyezett, orvosi diplomához és szakvizsgához kötött orvosi tevékenység. Részletek a Heti Válaszban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást