Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elképesztő, miket művelnek a magyar autósok! - Romlik a helyzet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2015 első kilenc hónapjának baleseti statisztikai adatai alapján megjósolható, hogy idén rosszabb közlekedésbiztonsági mutatókkal zárjuk az évet, mint tavaly. Pedig már 2014-ben is hanyatlás volt megfigyelhető, nőtt a közúti közlekedési balesetek száma, és többen vesztették életüket a balesetekben, mint az előző évben.

Az idén év eleje óta, sőt már tavaly is láttuk, hogy a balesetek száma nem látványosan, de minden hónapban nőtt. Bíztunk benne, hogy a negatív tendencia megáll, és megfordul, úgy gondoltuk, a rendőrség megtette az ehhez szükséges intézkedéseket. Ennek korábban látványos eredményei voltak, most már azonban biztosnak látszik, hogy idén az év végéig többen halnak meg a közútjainkon közlekedési balesetben, mint tavaly. Ez nem mehet így tovább! - figyelmeztet Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

A police.hu által idézett cikkben hozzáteszi: az sem vigasz számunkra, hogy az EU többi tagállamában is a miénkhez hasonlóan romló tendenciával szembesülnek a szakemberek. A közlekedéssel foglalkozó kutatók már keresik az okokat, hogy megfelelő lépéseket lehessen tenni a kiszűrésükre, ám az okok megtalálása sem egyszerű, mert a közlekedésbiztonság sok mindentől függ.

Az ezredes leszögezi: az eddig alkalmazott módszerekkel a jövőben nem lehet eredményes a baleset-megelőzés, gyökeres változásokra van szükség.

Felvetődik lehetőségként a rendészeti eszköztár bővítése, a hatékonyabb ellenőrzés, fellépés a szabályszegők ellen, és ezek kombinációja. Valószínűleg utóbbi a helyes megoldás - folytatja a főosztályvezető.

A baleseti okok adatai szerint továbbra is a sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok megsértése, a gyorshajtás miatt történik a balesetek 30%-a. Az elsőbbségadási normák megszegése 25%-kal, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak figyelmen kívül hagyása 17%-kal szerepel az év első kilenc hónapjának adatai alapján készült statisztikában.

Fokozott propagandát fogunk kifejteni, és erősítjük a baleset-megelőzési munkát is, ám csupán rendőri eszközökkel, csak az ellenőrzés fokozásával, illetve büntetéssel nem várhatunk komoly eredményeket. Októberben indítottuk újra a Látni és látszani elnevezésű kampányunkat. Elképesztő, mennyi hibásan kivilágított jármű vesz részt a közúti forgalomban. Annak ellenére, hogy a KRESZ szerint a gépkocsi világításának ellenőrzése elindulás előtt a vezető mindennapi kötelezettsége. A rossz világítás a közlekedésben egyenlő az életveszéllyel. Sokan nem látnak jól különböző okok miatt, mégsem mennek orvoshoz, és nem csináltatnak szemüveget. Pedig a közlekedésben a rossz látás miatt elszalasztott tizedmásodpercek is sokat számítanak - mutat rá Óberling ezredes.

Hogy azért legyen valami, ami egyértelműen siker: a baleseti okok között az ittas vezetés arányát sikerült stabilan tíz százalék alá szorítani. Korábban jóval felette volt, mégsem lehetünk elégedettek. A következetes ellenőrzés hozta ezt az eredményt, de nagy a szóródás: a fővárosban alig ülnek az emberek ittasan volán mögé, ám nem egy térségben 15 százalékos aránnyal is találkozunk.