eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Schöpflin: egyre többen mondják, hogy Orbán Viktornak igaza van

A közelgő német és francia választások miatt változhat, a budapesti állásponthoz közelebb kerülhet a párizsi és a berlini vezetés véleménye a migrációs válságról - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György. A Fidesz európai parlamenti képviselője arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak egyszerre több válság megoldásával kell foglalkoznia, ezért is fordulhat elő, hogy a tömeges bevándorlásra továbbra sem tudtak választ adni a 28-ak.

"Angela Merkel következetesen falról beszélt és nem kerítésről, nagyon ellene volt. Többször, háromszor vagy négyszer is kitért arra, hogy a falak elfogadhatatlanok. Azt is mondta, hogy nem érti, hogy a kelet-európaiak - azt is mondta, én is az vagyok -, akik megmenekültek a vasfüggönytől, most falat építenek. Azt hiszem, itt keveri a kategóriákat. Éreztem ebben egy komoly érzelmi tartalmat is. A fal, a kerítés szimbolikus súlya nagyon magas, brüsszeli körökben magasabb, mint ahogy azt a magyar kormány gondolja. Az ember ilyenkor hivatkozik a pragmatizmusra; volt egy feladat, megoldottuk, nem működik. Soha nem lehet tudni, mikor érvényes a pragmatizmus, mikor pedig az elvek" - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György.

A Fidesz politikusa szerint a közelgő választások miatt - a közeljövőben Lengyelországban és Horvátországban, majd jövőre Németországban és Franciaországban voksolnak - változás várható a politikusok véleményében és hozzáállásában.

"Azt látom, hogy különféle országokban, többek között Németországban és a szomszédunkban, Ausztriában egyre többen mondják azt, hogy Orbán Viktornak igaza van. Ez érdekes, mert egy idő múlva ez visszahat az elitre. A politikai vezetőség középtávon nem engedheti meg magának, hogy teljesen szembemenjen a közvéleménnyel. Van egy nagyon fontos tényező: jövőre választások lesznek Németországban és Franciaországban. Ez azt jelenti, hogy ez az eltolódás a közvéleményben erősebb lesz, és egy menekültellenes álláspont alakul ki. Mindketten tudják, hogy cselekedniük kell, mert a közvélemény elsöpri őket" - mutatott rá az európai parlamenti képviselő.

A folyamat abból is látható, hogy Németországban most először van a CDU-nak egy jobboldali, konzervatív ellenzéke - tette hozzá Schöpflin György.

A politikus arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak egyszerre több válság megoldásával kell foglalkoznia, ezért is fordulhat elő, hogy a tömeges bevándorlásra továbbra sem tudtak választ adni a 28-ak.

Az Európai Uniót a válságok halmozódása állítja most jelentős kihívások elé - mutatott rá Schöpflin György. A Fidesz Európai Parlamenti képviselője úgy fogalmazott, a viták ellenére a 28-ak nem kerültek közelebb a migrációs válság megoldásához. A politikus nem tartja jó üzenetnek, hogy a belügyminiszterek tanácsának ülésén az egyhangú döntés helyett minősített többséggel fogadták el a kvótákat, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország nem voksa ellenére.

"Nem teljesen precedens nélküli, de nagyon ritkán fordul elő, és ilyen ügyben, ami tulajdonképpen létfontosságú ezeknek az államoknak, nagyon nehéz azt mondani, hogy létezik európai egység. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a nyugatiak azt mondják, hogy a ti problémáitok másodrendűek, ami a migrációt illeti. Senki sem mondta így ki, egyeseket sokkolna is, hogy mi sok pénzt adunk nektek, az európai adófizetők pénzét, tehát húzzátok be a farkatokat!" - fogalmazott a politikus.

A migránsválság mellett az uniónak foglalkoznia kell az eurózóna gondjaival, az ukrán válsággal, az Egyesült Királyság esetleges kilépésével és a görög pénzügyi problémákkal is.


Az Egyesült Királyság unós tagságáról tervezett voksolásról azt mondta, a felmérésekből úgy tűnik. a briteknek elegük van a migránsokból.

"A kilépéspártiak most megerősödtek, a közvélemény-kutatások megint azt mutatják, hogy több mint ötven százalék szeretne kilépni az Európai Unióból. A migráció kérdése csak egy a sok közül, de azt hiszem, az teljesen világos és egyértelmű, hogy a brit őslakók többsége azt mondja, hogy elegünk van. De ez nemcsak a harmadik világbeli migránsokra vonatkozik, hanem ránk is" - mondta a politikus.

Mindemellett Schöpflin György szerint kialakulóban van az angol nacionalizmus, nemzeti tudat, ami például a kontinentális Európától, vagy éppen a skótoktól való különbözőséget hangsúlyozza.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×