eur:
394.12
usd:
370.25
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Katasztrófavédelmi mesterszak indul a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Az állami intézményrendszerben már ma is sok olyan munkakör van, amihez ilyen végzettség szükséges, 2018-tól azonban a versenyszférában is lesz olyan beosztás, amelyet csak ezzel lehet betölteni - mondta az InfoRádiónak Professzor Dr. Bleszity János nyugalmazott tűzoltó altábornagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének vezetője.

"A katasztrófavédelem az elmúlt években jelentős változásokon ment át, lényegesen kibővült a feladatrendszere, és mintegy kétszáz új jogszabály is született, amelyek alapján teljesen megváltozott a tevékenysége. Ma már körülbelül négyszáz hatósági jogkörrel is rendelkezik ez a szervezet, ezért egy alapszakot kellett akkreditáltatni első lépésben, ez meg is történt 2013-ban. Ebben a tanévben fejezik be a tanulmányaikat azok a hallgatók, akik erre jelentkeztek. Szüksége van a katasztrófavédelemnek, egyéb közigazgatási szerveknek, veszélyes üzemeknek olyan, magasabb ismeretekkel is rendelkező katasztrófavédelmi szakemberekre, akik a mesterszak elvégzésével szerzik ezeket meg" - mondta a nyugalmazott tűzoltó altábornagy.

Bleszity János hozzátette: "a mesterszak ráépül az alapszakra, a szakmai ismereteket vezetői ismeretek is kiegészítik, és persze bővül a szakismeret is."

"A mesterszak előfeltétele a BA-szak, alap felsőfokú végzettség megléte, elsősorban a mi alapszakunkat végzetteknek van nagyobb esélye bekerülni, de azoknak is van lehetőségük, akik máshol szereztek hasonló alap felsőfokú végzettséget. Nekik annyiban nehezedik meg a dolog, hogy a szükséges kreditszámok miatt kiegészítő tantárgyakat kell felvenniük" - jelezte a nyugalmazott tűzoltó altábornagy.

"A katasztrófavédelemnek alapvetően három feladatköre van, az úgynevezett polgári védelmi ismeretek, amelyet mi katasztrófavédelmi műveleti ismereteknek hívunk, ide tartozik a tűzoltóság. Van tűzvédelmi és műszaki mentési ismeret tárgykör, és az egyik legfiatalabb tudáskör az úgynevezett veszélyes üzemekkel kapcsolatos iparbiztonsági ismeretek" - ismertette Bleszity János.

"Az itt végzettek katasztrófavédelmi vezetők lesznek a diplomájuk szerint. Ötven fő tud egy-egy évfolyamra beiskolázódni, 25 fő államilag támogatott, erre csak a hivatásos katasztrófavédelmi szerv tagjai közül lehet ide bekerülni, a másik 25-re jöhetnek azok, akik szükségesnek tartják ennek a végzettségnek a megszerzését" - hangsúlyozta a nyugalmazott tűzoltó altábornagy.

Bleszity János hozzátette: "a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél lévő magasabb vezetői pozíciók betöltéséhez mindenképpen szükséges lesz ez a végzettség. A civil életben pedig például egy tavalyi kormányrendelet szerint a veszélyes üzemekben létre kell hozni úgynevezett biztonsági összekötő beosztásokat, nekik pedig 2018-tól kötelezővé tették ezt a végzettséget."

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×