eur:
393.63
usd:
369.03
bux:
65691.74
2024. április 23. kedd Béla

Közelebb kell vinni az emberekhez a digitális technológiát

A versenyképesség egyik előfeltétele a digitális világban való részvétel, ezért a technológiát közelebb kell vinni az emberekhez - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) világkonferenciáján.

Elmondása szerint a magyarországi internethasználat terjedésének egyik gátja, hogy a népesség mintegy harmada nem rendelkezik megfelelő számítógép-használati tudással, digitális képességekkel. Ezért 2020-ig a kormány - uniós támogatási források segítségével - vállalta legalább 200 ezer magyar állampolgár digitális továbbképzését - ismertette a miniszter.

Kifejtette, hogy a magyar infokommunikációs szektor az ország GDP-jének 12 százalékát adja, ami magasabb az európai átlagnál. 2014-es statisztikák szerint az ágazat 8,3 százalékkal járul hozzá az exporthoz, közvetlen és közvetett módon pedig mintegy 400 ezer embernek ad munkát.

Kiemelte: ezek az adatok is mutatják, hogy a digitális gazdaság a magyar gazdaság egyik biztos pillére és a további növekedés egyik motorja. Az ágazat számos embernek biztosít munkahelyet, nagymértékű hozzáadott értéket és jövedelmet állít elő, valamint a jelentős adóbevételeken keresztül hozzájárul a nemzeti költségvetéshez.

A tervek szerint a 2020-ig terjedő időszakban vállalkozások ezrei - leginkább kis- és középvállalkozások - pénzügyi és egyéb formájú segítséget kapnak majd, köztük kommunikációs és médiacégek, tartalomszolgáltatók, szoftverfejlesztők és innovatív startupok, annak érdekében, hogy új termékeikkel és szolgáltatásaikkal megjelenhessenek a magyar, az európai és a világpiacon is.

Emellett a magyar kormány folyamatosan növeli, 2016-ra legalább 40 különböző online kormányzati szolgáltatás lesz elérhető Magyarországon, és ezek használatára ösztönzi is a magyar társadalmat - jegyezte meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály felidézte, hogy 2014-ben Magyarország egyike volt annak az 50 országnak, melyek elfogadták a dél-koreai Puszánban a Connect 2020 Agendát, az infokommunikációs szektor fenntartható fejlődésben betöltött jövőbeni szerepéről szóló nyilatkozatot.

Az infokommunikációs fejlesztési célok közé tartozott többek között, hogy 2020-ra a háztartások 55 százalékának legyen internet-hozzáférése, és a világon az emberek 60 százaléka legyen internet felhasználó.

A Varga Mihály által megnyitott keddi kerekasztal-beszélgetésen több mint 20 ország minisztere volt jelen, hogy bemutassa az utóbbi években elért infokommunikációval kapcsolatos eredményeket, és megvitassa a Budapest Akcióterv szövegét, amely a Connect 2020 Agenda megvalósításának felgyorsítását tűzi ki célul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×