Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jövő évtől egyetemmé válhat a Dunaújvárosi Főiskola

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január elsejétől Dunaújvárosi Egyetem néven az alkalmazott tudományok egyetemeként működhet tovább a Dunaújvárosi Főiskola, amennyiben ősszel a parlament ezt megszavazza.

András István rektor az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta, hogy a szakmai egyeztetések lezárultak, az intézmény a törvényben meghatározott feltételrendszernek mindenben megfelel. Reményét fejezte ki, hogy az Országgyűlés is érdemesnek tartja a jelenleg mintegy kétezer hallgatóval rendelkező főiskolát az egyetemi cím elnyerésére.

Hangsúlyozta, hogy ha megkapják az egyetemi címet, akkor újragondolják a kutatási és oktatási portfóliójukat.

Azt mondta, nagy áttörést várnak a MÁV-val, a GYSEV-vel és a Rail Cargo Hungáriával kötött stratégiai megállapodásoktól, amelyek segítségével vasút-üzemeltetési gépészmérnökök képzése indulhat el duális formában. Véleménye szerint az oktatás hasonló színvonalon működhet, mint a Győri Egyetem és az Audi, illetve a Kecskeméti Főiskola és a Mercedes megállapodása alapján kialakított képzés.

András István jelezte, hogy hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a szaktárcával a műszaki szakoktatói diplomás alapszak újraindításáról, mert az iparnak nagy igénye van erre.

A rektor elmondta, hogy a jelenleg is meglévő alap- és mesterszakok maradnak, döntő többségében műszaki- és informatikai képzések vannak közöttük, ezeket jól kiegészítik a bölcsész- és társadalomtudományi szakok.