eur:
394.38
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Németh Zsolt: európai tényezővé válhat a visegrádi együttműködés

A Fidesz szerint európai politikai tényezővé válhat a visegrádi csoport a schengeni külső határai védelme érdekében kötött határrendészeti együttműködésének köszönhetően.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az év elején még mindenki temette a visegrádi együttműködést (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), a migrációs válság kezelése azonban lendületet adott a csoportnak.

Németh Zsolt kiemelte, ha a V4-ek meg tudják védeni schengeni határaikat, akkor Európának is képesnek kell lennie a görög-török határ biztosítására, ami a migrációs kérdés megoldásának egyik kulcsa.

A fideszes képviselő megerősítette pártja azon álláspontját, hogy a bevándorlási válság egy olyan globális krízis, amely átírja a nemzetközi kapcsolatokat, azon belül is a vezetői hatalmak viszonyát és Magyarország térségének politikáját.

Németh Zsolt szerint ugyanakkor ez a válság esélyt teremt egy közép-európai egyetértés és egység kialakulásának is. A politikus úgy értékelte, ennek a folyamatnak fontos része volt a V4-ek csütörtöki találkozója, amelynek a horvát elnök szerepvállalása külön hangsúlyt adott.

A visegrádi országok itt megállapodtak, hogy a jövő héttől együttműködnek a külső schengeni határaik védelmében, a V4-ek többi országa pedig ennek keretében katonákat, valamint katonai eszközöket küld Magyarországra - emlékeztetett Németh Zsolt.

A parlament külügyi bizottságának elnöke felidézte azt is, a visegrádi országok egyetértettek abban, hogy szét kell választani a menekülteket és a bevándorlókat, támogatni kell a törökországi menekülttáborokat, közösen kell fellépni az embercsempészet ellen, továbbá ügyelni kell arra, hogy Ukrajna ne essen áldozatául a nemzetközi figyelem elterelődésének.

A V4-ek emellett visszaigazolták azt az álláspontot, hogy a kvótarendszer a külső határőrizet megerősítése nélkül olaj a tűzre, ezért Európának az utóbbinak kell prioritást adni - mondta Németh Zsolt, aki szerint egy kvótarendszer szívóhatást gyakorolna a migránsokra.

A fideszes politikus szerint a kvótarendszer javaslata annak ellenére okozta a 2004 utáni legnagyobb törést az EU keleti és nyugati fele között, hogy az a schengeni belső határok átjárhatósága miatt a gyakorlatban kivitelezhetetlen.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt önkéntességre épülő világkvóta ezzel szemben az alapvető emberiességi szempontokat figyelembe véve kínálna megoldást - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×