eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán Viktor lezárta a kormányátalakítást

A miniszterelnök döntött a kormányzati személycserékről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a változások a következő 10 napban megtörténnek. Lázár János csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy a miniszterelnök a kabinet legutóbbi ülésén bejelentette: lezárta a kormányátalakítást, újabb pedig nincs napirenden.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatója elején őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a kormány nevében a nemrég elhunyt volt köztársasági elnök, Göncz Árpád családjának. Hozzátette: "természetesen a kormány kész fölajánlani az Országgyűlés Hivatalával együtt a segítségét a temetés méltó megrendezését illetően."

A kormányátalakítás ügyében a tárcavezető beszámolt arról, hogy a miniszterelnök a kabinet legutóbbi ülésén bejelentette, hogy lezárta a kormányátalakítást, újabb pedig nincs napirenden. Mint mondta: "minden személyi döntés megszületett és minden változás a következő 10 napban végrehajtásra kerül, tehát megkapja kinevezését az új miniszter és az új államtitkár kollégák is. Minden személyi döntést lezártnak tekintünk."

Azt azonban továbbra sem árulta el Lázár János, hogy ki lesz az új egészségügyi államtitkár, várhatóan Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelenti be a kinevezést.

A bürokráciacsökkentésre térve Lázár János úgy látta, hogy 2016 az adóeljárási változások éve lesz, ugyanis a kabinet azt várja a jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításáért kormánybiztosként felelő Tállai Andrástól, hogy jelentős mértékben egyszerűsödjön az adózás.

December 31-ig az összes vonatkozó jogszabálynak el kell készülnie. Tállai András lényegében szabad kezet kapott, hogy átalakítsa a NAV-ot. Ebben biztos, hogy a régiók megszűnése, a megyei igazgatóságok létrehozása fontos szerepet kap.

A tárcavezető kitért arra is, hogy várhatóan még ebben a hónapban benyújtja a közigazgatási díjak és illetékek csökkentéséről, illetve eltörléséről szóló javaslatát. "Egészen biztos, hogy a diákokat fogják érinteni ezek a díjcsökkentések és megszüntetések. Ingyenes lesz a diákigazolvány kiváltása és megszerzése és a felsőoktatási felvételi eljárás díjának teljes eltörlésére is javaslatot teszek."

Lázár János aláhúzta: tarthatatlan, hogy Magyarországon - arányosan - kétszer annyian élnek a bürokráciából, mint ahányan a szomszédos országokban.

Az állami szántóföldek értékesítésére vonatkozó, sokat vitatott programot a miniszter a külföldiek földszerzésének megakadályozásával indokolta és elmondta, hogy első körben 6 megyében, október 15-étől hirdetik meg a nyilvános földárveréseket.

A múzeumi negyedre vonatkozó kérdésre pedig Lázár János közölte, hogy bár a Liget projekt tartalmát lezárták, a kormány a Levegő Munkacsoport javaslata alapján várja a MÁV felajánlását, hogy mely területeket tudják a Nyugati Pályaudvar és a városliget között zöldterületté alakítani.Új gyorsforgalmi útkategória bevezetéséről döntött a kormány és minden erdészetet megvizsgál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal - egyebek mellett ezeket jelentette be csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elsősorban a megyei jogú városok - mint Kaposvár, Zalaegerszeg, Békéscsaba és Eger - és az autópályák négy sávos utakkal megvalósítható összekötését segítheti az új gyorsforgalmi útkategória, az úgynevezett "gyorsút" - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szintbeli kereszteződések egymás közötti távolsága minimum 15 km kell, hogy legyen, tehát 15 km-en belül szintbeli kereszteződés nem lehet, és a másik pedig, hogy nyilvánvaló, hogy az utat kerítéssel kell védeni a vadak által okozott balesetek lehetőségétől.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF magyarországi vizsgálataira vonatkozó kérdésre Lázár János elmondta, hogy jelenleg 35 magyarországi projektet ellenőriz a hivatal, a kormány minden kérdést megválaszol, ha pedig az OLAF feljelentést tesz, akkor áll a vizsgálatok elé. Az OLAF kormányzati személyek összeférhetetlenségére vonatkozó aggályaira szintén hamarosan válaszol a kabinet.

Vizsgálat az erdőgazdaságoknál


A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 22 erdőgazdaságra kiterjedő vizsgálatát a tárcavezető az ellenőrzés lezárultáig nem kívánta kommentálni, az eddig nyilvánosságra kerültek alapján azonban szerinte az a legenyhébb kifejezés, hogy jó néhány dolog nincs rendben az erdőgazdaságokkal.

Lázár János kitért arra is, hogy 2016-ban a 2 százalék fölötti gazdasági növekedés tartásához 1500-2000 milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetésére, illetve a hitelezés felgyorsítására volna szükség.

Vannak olyan eszközök, amelyekben a kormány pozitívan tud segíteni, dinamizálni a gazdaságot, megtámogatni, anélkül, hogy ártana a gazdasági folyamatoknak. Mindenképpen ilyen az Európai Uniós pénzek kifizetésének az előre hozatala, például nagyobb előleghez való hozzájuttatása a vállalkozásoknak, a szabályoknak az egyszerűsítése, ilyen a kereskedelmi hitelezés felpörgetése vagy éppenséggel ilyen az új lakás építések támogatása. Ezeket járja körül a kormányzat.

Tehát a bürokrácia csökkentése is ösztönözheti a gazdasági növekedést - tette hozzá a tárcavezető.

A magyar-horvát zöldhatár


99 százalékban kész a magyar-horvát zöldhatárra tervezett kerítés és egy héten belül dönthet a kabinet a határzár elrendeléséről - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sigmond Árpád összefoglalója.

Szerda éjfélig meghaladta a 330 ezret azok száma, akik január 1-je óta illegálisan lépték át Magyarország határát - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A horvát-magyar határszakaszon 99 százalékban elkészült a biztonsági határzár rendszer, ami nem csak a biztonsági határzárat, hanem előtte egy másik kerítést is jelent.

Lázár János kiemelte, hogy mielőtt a kormány döntene a határzárról nemzetközi egyeztetéseket folytat a visegrádi országokkal, így Csehországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal, mert terveik szerint közösen védhetik meg a magyar-horvát határszakaszt.

"Arra a kérdésre, hogy fogjuk-e működtetni és üzemeltetni a biztonsági határzárat, az élőerős védelmet és a jogi védelmet, erre a nemzetközi együttműködés és a nemzetközi egyeztetések függvényében tudok válaszolni önöknek, amelyek még ma, holnap és a következő napokban is tartanak. Reményeim szerint a következő egy hétben ez a kérdés eldől" - mondta a miniszter egy kérdésre.

A menekültek elosztását célzó kvótarendszer ügyében Lázár János aláhúzta, hogy a kormánynak december elejéig kell eldöntenie, hogy elfogadja-e a kötelező kvóták rendszerét.

"Az igazságügyi miniszter, Trócsányi professzor úr egy előterjesztést fog készíteni a parlament számára és a parlamentben alkalom nyílik arra, hogy a kvótarendszerrel kapcsolatos jogi álláspontot megvitassuk. Az Igazságügyi Minisztérium álláspontja az, hogy a kvótarendszerről szóló döntés jogsértő, jogsértő lehet, tehát a megtámadásának lehet és van is jogi alapja. Ez fölveti annak lehetőségét, hogy a Magyar Kormány a Szlovák Kormánnyal együttműködve forduljon akár bírósághoz."

Lázár János kitért arra is, hogy az idei költségvetésben 60 milliárd forint áll rendelkezésre a migrációs nyomás kezelésére, ám a válság a jövő évi büdzsét is érinteni fogja. Az eddigi adatok alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ha nem terelik el a migrációs útvonalat Magyarországról a zöld határok lezárásával, könnyen lehet, hogy akár 600 ezren is áthaladhatnak idén Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×