eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mikola: nem alakult ki az egységes uniós identitás

Európa az illegális bevándorlás nyomán szembesült azzal, hogy az Európai Unió alapításakor célul tűzött egységes uniós identitás nem alakult ki - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Mikola István az ENSZ-közgyűlést kísérő tanácskozásokról számolt be, amelyeken kiemelt téma volt a kultúrák közötti párbeszéd.

A KKM államtitkára az illegális bevándorlás kezelése kapcsán azt hangsúlyozta: ahol a "befogadó" kultúrája, identitása erős, ott könnyű párbeszédet folytatni a beérkező menekültekkel is. A különböző kultúrák között folyamatos párbeszédre van szükség - emelte ki Mikola István, aki szerint Európának az a baja, hogy kultúrája - amely a zsidó-keresztény kultúrára építkezett - meggyengült, Európa szekularizálódik, identitásválság van. Ezért "ezek a nagy mozgások" Európa számára nehezebben kezelhetők. "Elsősorban az iszlám, ami tömegével érkezik Európába" - mondta az államtitkár, de kiemelte: fenn kell tartani a lehetőséget, hogy párbeszéd legyen a kultúrák között.

Az államtitkár az ENSZ-tanácskozások fontos tapasztalataként emelte ki, hogy nemcsak a befogadó területek aggódnak, hanem azok az országok is, amelyeket elhagynak az emberek. Irak, Afganisztán Szíria úgy érzi, a tömeges kivándorlás miatt az ő nemzeti egységük, nemzeti identitásuk sérül, és ez területi veszélyeztetettséggel is jár. Mikola István ennek kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy Irak, Afganisztán és Szíria is visszavárja azokat az embereket, közösségeket, akik-amelyek a politikai, háborús helyzet miatt elhagyták országukat.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×