Kisvárosnyian a szaktárcáknál - lapszemle

Infostart
2015. október 8. 07:44
Csökkentés helyett kisvárosnyi ember dolgozik a minisztériumokban - számol be a Népszabadság. Az Index a tervezett okmánycseréről, az e-kártya előnyeiről, és annak veszélyeiről ír.

A Magyar Idők arról ír, Lázár János átfogó vizsgálatot rendelt el az erdészeteknél. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hat társaságot világított át, a vizsgálat súlyos szabálytalanságokra és hiányosságokra mutatott rá: az erdőgazdaságok kiszervezték alapvető feladataikat, előnytelen bérleti szerződéseket kötöttek és visszásságok merültek fel fakitermelésükkel kapcsolatban is.

A Magyar Nemzet információi szerint jövő csütörtökön hallgatja meg a regionális és várospolitikai fejlesztésért felelős főigazgatóság vezetőjét, Walter Defaat Gyurcsány Ferenc cégének uniós megbízása kapcsán az Európai Parlament költségvetési bizottsága.

A Népszabadság arról ír, csökkentés helyett kisvárosnyi ember dolgozik a minisztériumokban. A tárcáknál ma csaknem 1200-al többen dolgoznak, mint Bajnai Gordon idején, az akkor 38,9 milliárdos kiadást a II. Orbán kormány 36,1 milliárdra csökkentette, a III. Orbán kormány azonban már 45,8 milliárdra növelte.

Az Index a tervezett okmánycseréről, az e-kártya előnyeiről, és annak veszélyeiről ír. Az új plasztiklap egyesíti majd a személyit, a TAJ-kártyát, az adókártyát és a lakcímkártyát. A lap összeszedi, hogy más uniós államokban mikor vezettek be hasonlót és ott milyen más adatokat egyesítettek vele.

A Népszabadság cikke szerint elítélhetnek az elítéltek miatt. Becslések szerint meghaladhatja a tízmilliárd forintot annak a kártérítésnek az összege, amit a magyar államnak kell fizetnie egy számára kedvezőtlen strasbourgi döntés esetében a zsúfolt börtönökben fogvatartottaknak.

A Magyar Idők cikke szerint Kocsis Máté fővárosi Fidesz-elnök lehet. A lap információi szerint a párt keddi országos elnökségi ülésén egyhangú döntés született arról, hogy a VIII. kerület polgármesterét javasolják a tisztség betöltésére.

A Magyar Nemzet arról ír, hazánkban több ezer páciensnél csak a családban előforduló sorozatos, halálos kimenetelű szívinfarktus után derül ki, hogy a baj okozója örökletes magaskoleszterin-betegség, amelyet ötven százalék eséllyel adnak tovább a szülők gyermekeiknek. Diagnózisához pedig elég lenne egyetlen vérvétel.

Az Index arról ír, az idegenellenesség a génjeinkben van, de a környezetünkön múlik. A lap a menekültválság heteiben, hónapjaiban magasra szökött xenofóbia okait, tudományos magyarázatait szedte össze.

A Portfólió arról ír, mi a bajuk Magyarországgal a hitelminősítőknek. Szeptember közepén bóvliban hagyta Magyarországot a Standard & Poor's. Számottevően csökkent ugyan az ország pénzügyi sérülékenysége, de a beruházási aktivitás továbbra is alacsony, ami jelentősen rontja esélyeinket az eurózóna szerencsésebb feléhez történő felzárkózásra - fejti ki most véleményét a lapnak adott interjúban a hitelminősítő Közép- és Kelet-Európáért felelős ügyvezető igazgatója, Marcin Petrykowski.

A napi.hu cikke szerint a Nemzetközi Valutaalap arra figyelmeztet, a világgazdaság egy újabb, akár globális recesszióhoz vezető pénzügyi válságba csúszhat, amennyiben a kormányok és monetáris politikai döntéshozók az egyre nagyobb piaci stabilitási kockázatokat nem megfelelően kezelik.

A pénzcentrum azokat az okokat szedte össze, amiért a magyarok nem fizetik be időben számláikat. A hetes lista élén, az esetek 38 százalékában az ok a munkanélküliség, azonban még így is az esetek negyedében a hanyagság szerepel, ami így az elmaradás negyedik leggyakoribb oka.

Hanganyag: Király István Dániel


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Ladszemle 3 GAZDASÁG
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást