eur:
393.34
usd:
367.75
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szijjártó Péter: Kőkeményen fogunk reagálni a méltatlan kritikákra

A külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában elismerte, hogy az elmúlt időszakban szokatlan nyelvezet alakult ki a környező országok vezetőivel, de továbbra is kőkeményen fognak reagálni a méltatlan kritikákra. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy az elmúlt hónapok eseményei alaposan megtépázták a keleti nyitás politikáját.

"Az biztos, hogy a visegrádi együttműködés megszilárdult. A szlovákokkal, a lengyelekkel és a csehekkel migrációs ügyben még szorosabb az együttműködés, mint korábban. Fel lehet vetni persze, hogy a lengyelek a belügyminiszterek tanácsán megszavazták a kötelező kvóta intézményét, vagyis hoztak egy olyan döntést, hogy ezt a közös európai megoldást támogatják. Ugyanakkor már másnap kiadtak a miniszterelnökök egy nyilatkozatot, amely azt jelezte, hogy egyetértés van köztünk, arról nem is beszélve, hogy a szlovákok és a csehek nemmel szavaztak. A szlovákok még nálunk is keményebb szavakkal illették azt a döntést, amit a belügyminiszterek meghoztak. Tehát van egy megerősödött visegrádi együttműködés."

"Horvátország, Románia és az osztrák kancellár viszont elég sokat időt töltött azzal, hogy Magyarországot kritizálja" - fogalmazott Szijjártó Péter.

"Leginkább a horvát miniszterelnök töltötte Magyarország kritizálásával az idejét, ahelyett, hogy felkészítette volna Horvátországot a bevándorlási nyomásra. Ennek nyomán 1 nap alatt összeomlott a bevándorló-ellátási rendszerük, és minden átmenet nélkül Magyarországra hordták a bevándorlókat."

"A román miniszterelnök is minden előzmény nélkül kritizált minket szintén méltatlan stílusban" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. "Az osztrák kancellár nyilatkozatai önmagukat minősítették. Ebben a feszült helyzetben nem szabad engedni azt, hogy Magyarországról és a magyar emberekről így beszéljenek. Ezt nem fogjuk engedni a jövőben sem, ha kell, akkor kőkeményen fogunk reagálni. Tudom, hogy ez egyeseknek nem tetszik, de a meghunyászkodás politikáját akkor sem fogjuk választani, ha ezt bárki is számon kéri rajtunk"

A tárcavezető szerint az elmúlt hónapok eseményei alaposan megtépázták a keleti nyitás politikáját.

"A kedvezőtlen geopolitikai kontextus most nagyon megtépázza a keleti nyitást. A keleti nyitás három fő pillére a Távol-Kelet, Oroszország és a volt szovjet tagköztársaságok, valamint az arab világ. Az arab világban a nemzetközi médiából kialakult torz kép érezteti hatását. Az ukrajnai háborúk miatt az európai uniós gazdasági szankciók, az arra válaszként adott orosz lépések, az Oroszországból érezhető tőkekiáramlás, az elmaradó beruházások azt eredményezték, hogy az orosz gazdaság és a tagköztársaságok gazdasága megindult lefelé. Ez azzal jár, hogy az ő import igényük és így a mi export teljesítményünk csökken. Átlagosan 30% fölötti az európai uniós tagországok exportvesztesége, Magyarországon pedig majdnem 50 százalékkal esett vissza az exportunk az idei esztendő első felében Oroszország irányában."

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetői a közel-keleti térség országaiban magyarázzák el a magyar álláspontot a menekültválságról. Szijjártó Péter szerint rendkívül egyoldalú tudósítások jelennek meg a nemzetközi médiában a menekültválság magyar kezeléséről.

"Most megyek Irakba, Kurdisztánba, elmegyek Jordániába és Libanonba, hogy kétoldalú konzultációkat folytassak és világossá tegyem, hogy Magyarország nagyra becsüli Törökország, Jordánia és Libanon teljesítményét a bevándorlási válság tekintetében. Magyarország az európai jogszabályoknak megfelelően cselekszik. Magyarország egy keresztény ország, amely nem tolerálja az iszlámellenes kirohanásokat. Ezt mind el kell mondani, mert könnyen kialakíthatnak rólunk egy olyan képet, amely majd mindennapos, érezhető hatásokkal bírhat. Egyelőre nem vagyunk itt, de dolgoznunk kell azon, hogy ne is jussunk oda."

Szijjártó Péter nem tart a Volkswagen meggyengülésétől az elmúlt hetek botrányai miatt. Magyarországon még fejlesztés is folyik a győri Audi-gyárban. A miniszter szólt arról is, hogy amerikai vállalatok még idén bejelenthetnek további magyarországi fejlesztéseket. Megemlítette az amerikai és a holland előkészítő tárgyalásokat a Tesla elektromos autó gyártásának idecsábításáról.

"Arra utasítottam a New York-i külgazdasági attasénkat, hogy az eddiginél szorosabb és rendszeresebb kapcsolatot építsünk ki a Teslával, hogy a későbbiekben gyorsan tudjunk ajánlatot adni."

Szijjártó Péter hozzátette: az autóiparon kívül más ágazatok itthoni jelenlétét is erősíteni akarják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×