eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Budapestre érkezett a horvát elnök

Budapestre érkezett a horvát államfő, aki várhatóan a köztársasági elnök mellett Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyal.

Bár már kedden megérkezett Áder János köztársasági elnök meghívására háromnapos hivatalos látogatása keretében Magyarországra Kolinda Grabar-Kitarovic, a Horvát Köztársaság elnöke, tárgyalni a magyar államfővel, illetve Orbán Viktor miniszterelnökkel csak szerdán fog.

Horvátország és Magyarország között azt követően romlott meg a diplomáciai viszony, hogy Magyarország szeptember 15-én lezárta zöld határát Szerbia felé, amely így már nem a röszkei határátkelőhöz, hanem Horvátország felé szállíttatta a hozzá érkező migránsokat. Horvátország bevándorlási rendszere egy nap alatt összeomlott, az ország vezetése pedig úgy döntött, hogy a magyar határra szállítják az érkezőket.

A horvát Nova TV a múlt héten jelentette be, hogy a Kolinda Grabar-Kitarovic, akit a Horvátországban jelenleg ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség indított az államfői posztért, Budapestre készül, hogy javítson a két ország viszonyán. A politikus jobbközép pártja folyamatosan támadja a hivatalban lévő horvát kormány migrációs politikáját, Magyarországon pedig Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a Kossuth Rádiónak nyilatkozva egyenesen úgy látta, hogy Horvátország szociáldemokrata miniszterelnöke, Zoran Milanovic a Szocialista Internacionálé megbízottja.

"A horvát miniszterelnök és pártja a szocialista internacionálé része. A szocialista internacionálé pártjai azok támogatják a bevándorlást. Õk azok, akik szerint ami történik az jó dolog. A vezetőik szerintem kevésbé a népük, sokkal inkább a szocialista internacionálé utasításait, feladatszabását követik. Ezért én arra kérem a magyarokat, amikor hallják a horvát miniszterelnököt, akkor ne egy horvát embert halljanak, hanem a szocialista internacionálé megbízottját akinek az a dolga, hogy támadja Magyarországot."

Erre Zoran Milanovic szombaton azzal reagált, hogy bár "Orbán Viktort elfogadják Magyarországon, de nem fogadják el Európában és főleg nem az Európai Tanácsban".

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×