eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Átadták a megújult Nyugati teret

Mintegy 509 millió forintos beruházásnak köszönhetően megújult és átadták a Nyugati teret Budapesten. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: végre XXI. századi körülmények várják az arra járókat.

Az ünnepélyes átadáson Tarlós István főpolgármester azt mondta: Budapest ismét egy kulturált, élhetőbb és zöldebb köztérrel lett gazdagabb, több évtized várakozás után megújult a főváros egyik legforgalmasabb fogadótere.

A főváros a TÉR_KÖZ elnevezésű pályázaton keresztül csaknem háromszázmillió forinttal támogatta a VI. kerületi beruházást.

Tarlós István elmondta, a Nyugati tér arculata az 1980-as évek eleje óta lényegesen nem változott, szerkezete elavulttá és esztétikailag is kifogásolhatóvá vált. Az utóbbi évtizedekben kizárólag csak karbantartó jellegű felújítások voltak ott, így vitathatatlanul időszerűvé vált a tér újjáépítése.

A legfontosabb változások között említette, hogy a korábban, lényegében az egész teret uraló lépcsősor jóval keskenyebb és rövidebb lett. A járólépcső mellett kialakítottak egy úgynevezett kiülős lépcsősort. Több lesz a zöldfelület és a fa a téren, ezek megvalósítását a Tér-Köz-2 pályázat segíti - közölte.

Megjegyezte, a tervek szerint később egy kijelölt gyalogátkelő is lesz a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Tarlós István elmondta azt is, hogy a "térszint növekménye" meghaladja a négyszáz négyzetmétert, és az új burkolatnak köszönhetően jóval világosabb lett a tér, amelynek gépészete is teljesen megújult, beleérve a vízjátékot és a budapestiek kedvelt találkozóhelyét, a "gombát".

A kivitelezés végig a költséghatárokon belül maradt, és a májustól szeptemberig tartó felújítás során a közúti forgalmát még időszakosan sem kellett korlátozni - közölte a főpolgármester, hozzátéve: kizárólag egy buszmegálló ideiglenes áthelyezésére volt szükség.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP), Terézváros polgármestere elmondta, az öt hónap alatt lezajlott beruházás költsége 509 millió forint volt.

A VI. kerületi önkormányzat 184 millió forintot fordított a felújítás finanszírozására. A beruházáshoz 30 millió forinttal járult hozzá a Skála-Metro Ingatlanhasznosító Kft. - közölte.

Hassay Zsófia javasolta, hogy az érdeklődők sötétedés után is látogassanak ki a térre, hiszen egyedi látványú díszkivilágítás fogadja az odalátogatókat.

Papp László, Terézváros alpolgármestere elmondta, hogy a felújítás során 600 köbméternyi törmelék keletkezett és több mint 1300 növényt ültettek. A tér felületei antigraffiti bevonatot kaptak, és hamarosan négy újabb, nagyfelbontású térfigyelő kamerát helyeznek ki - jegyezte meg.    

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×