eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem csökken a migrációs nyomás Zákányra

Nem csökken a migrációs nyomás a horvát határ menti Zákányra, de a korábbiakhoz képest kiszámíthatóbb az illegális bevándorlók érkezése a zöldhatáron át, és az utóbbi napokban kisebb csoportokban is hozzák őket a vonatokkal Botovóból - számolt be Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), a somogyi település polgármestere az MTI-nek telefonon kedd este.

Közölte: reggel óta mintegy 3500 ember érkezett, és még 1500-at várnak valamikor még a nap folyamán.

Egy-egy csoporttal most már "csak" 600-800, maximum 1000 ember érkezik, így az utánuk maradó hulladék összegyűjtése, és elszállítása is könnyebb és gyorsabb - jegyezte meg település vezetője. Ez utóbbival kapcsolatosan elmondta: ennek költségei az önkormányzatot terhelik, de már folyamatban vannak az egyeztetések, a korábbi ígéreteknek megfelelően hamarosan kapnak anyagi segítséget Belügyminisztériumtól.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a segélyszervezetek továbbra is szükség szerint segítenek a migránsoknak, az önkormányzat pedig a segélyszervezeteknek a készletek raktározásában.

Jankó Szabolcs szerint a raktározással nincs gond, szállásból viszont a jelenleginél többre is szükség lenne. A környéken szinte minden szabad szálláshelyet lefoglaltak a segélyszervezetek, illetve a rendfenntartó szervezetek - mondta, hozzátéve: a falu határában lévő gyékényesi tórendszer mellett ugyan több száz hétvégi ház van, de csak kevés a fűthető, azokat pedig már mind lefoglalták.

Az ideiglenes határzárról szólva a polgármester azt mondta: Zákány környékén kész a kettős védelmi rendszer, azaz elkészült a gyorstelepítésű drótakadály és a kerítés is áll. Hozzátette: egyik sincs teljesen lezárva, a Horvátországból érkező migránsoknak meghagytak egy két-három méter széles sávot, de az a rész is bármikor lezárható.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×