eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megkötötték a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást - a nap hírei

Átlagosan 3,4 százalékkal magasabb fizetést kaptak a tanárok szeptemberben. Vezetőikre támadtak az Air France dolgozói a tervezett elbocsátások miatt. Megkötötték a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást.

Az október 6-ai nemzeti gyásznap alkalmából meg kell emlékezni az aradi vértanúk hozzátartozóiról is, akik megőrizték és továbbvitték a magyar szabadság mellett tett hitet - közölte a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Kun Szabó István vezérőrnagy a Március 15. téren a Hátrahagyottak emlékezete című szabadtéri kiállítás megnyitóján azt mondta: önzetlen szeretetük és tiszteletük jeleként minden évben misét mondattak a kivégzés évfordulóján. A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át.

Jelesre vizsgáztak a mentésben részt vevők az 5 évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa idején - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter egy budapesti konferencián Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó azt emelte ki, hogy 306 házat helyreállítottak, 111 új ingatlant építettek, 129 családnak vásároltak lakást, 72 családot készpénzben kártalanítottak a kormány döntése alapján. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. 10 ember meghalt, több mint 200-an megsérültek, több száz épület lakhatatlanná vált, a Torna-patak élővilága kipusztult. Az ügyben 15 ember ellen emeltek vádat, valamint számos polgári per is indult.

Az elvándorlási nyomás mint globális probléma várható erősödéséről beszélt az Országgyűlésben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában hiányolta az Iszlám Állam nevű terrorista szervezettel szembeni hatékony nemzetközi fellépést, valamint kifogásolta közel-keleti és az észak-afrikai térség instabilitásáért felelős rossz nemzetközi döntéseket. A miniszter szerint globális kihívásról van szó, amire globális választ kell adni.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint meg kell védeni Európa határait, emellett humánusan kell bánni az ide érkezett menedékkérőkkel. Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a közös határokat kellene közösen védeni, és nem lehet mindenkit beengedni, mivel felmérések szerint az idén még másfél millió migráns érkezhet csak Németországba.

Lengyelország egy helikoptert küldött Magyarországra a magyar-horvát határvédelem megerősítésére. A küldetés péntekig tart. Csehország 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében.

A gazdaság növekedési ütemének megőrzéséről, és a gyorsításhoz szükséges hitelezés bővítéséről tárgyalt a hazai bankok vezetőivel a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a megbeszélésen elmondta: a magyar gazdaságpolitika célja, hogy a növekedés üteme hosszabb távon is magasabb legyen az Európai Unió átlagánál. A bankok jelezték: forrásellátottságuk megfelelő, és a keresleti oldalon is meg kell találni az ösztönzési lehetőségeket.

Nemzetközi tenderen adná el az MKB Bank legalább 51 százalékát az állam - mondta a bank vezérigazgatója a Reutersnek. Balog Ádám megjegyezte: a preferált tulajdonosi struktúrában külföldi befektetők is szerepelnek. Hozzátette: 10-20 százalékot megtarthat az állam, 2016-ban pedig mérsékelt nyereséget érhet el a bank.

Az életpályamodell részeként átlagosan 3,4 százalékkal magasabb fizetést kaptak a tanárok szeptemberben - közölte a köznevelési államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit a pedagógusok világnapján azt mondta: 2013-ban 32 és fél milliárddal biztosított több forrást az állam. Ehhez képest 2014-ben további 120,9 milliárddal nőttek a források, az idén pedig 38 és fél milliárddal.

Szolidaritásra, bátorságra és őszinteségre szólította fel a püspöki szinódus résztvevőit a családról szóló egyházi tanácskozás megnyitóján a pápa. A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a háromhetes püspöki tanácskozás feladata az, hogy az egyház és a családok javát keresse, és nem az, hogy ítélkezzen.

Vezetőikre támadtak az Air France dolgozói a tervezett elbocsátások miatt. A vállalat a következő 2 évre tervezett, 2.900 állás megszűnését előirányzó akciótervet tárgyalta volna az üzemi tanács ülésén, amikor több száz dolgozó tört be a terembe és inzultálta a cég munkatársait. A vezetőség a fizikai erőszak miatt feljelentést kíván tenni, az egyeztetést elnapolták.

Megkötötték a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást. Az Egyesült Államok, Japán és további 10 térségbeli ország által aláírt egyezmény a világ GDP-jének mintegy 40 százalékára lesz hatással, ha a részt vevő államok törvényhozásai jóváhagyják azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×