Interpellációkkal és a szavazások előkészítésével kezdődik a parlamenti ülés

InfoRádió / MTI
2015. október 5. 06:44
A kormány interpellálásával, valamint a kedden elfogadni tervezett előterjesztések utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáival kezdődik ma az Országgyűlés e heti négynapos ülése.

Az első ülésnap 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a Hungarikum Bizottságba delegálhatnak tagokat a képviselők. Ezt az interpellációs blokk követi, a korábbi ciklusokban megszokott egy órás időtartamban.

A parlament honlapján elérhető információk alapján a fideszes Gyopáros Alpár arra vár majd választ a külgazdasági és külügyminisztertől, hogy az Európai Unió Magyarországra kényszeríti-e a menekültek kvóta alapú befogadását.

A szocialista Legény Zsolt emberi erőforrások miniszternek szóló interpellációjának címe: "Minden mindennel összefügg!", míg a jobbikos Egyed Zsolt az állatok világnapja alkalmából interpellálja a földművelésügyi minisztert, az LMP-s Schmuck Erzsébet pedig a nemzetgazdasági tárcavezetőhöz fordul majd azzal, hogy Magyarországon is érhető lesz autóipari válság.

Az interpellációk után a kérdések és az azonnali kérdések hangozhatnak el.

Ezt követően a kedden elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági jelentéseket tárgyaló vitáit bonyolítja le a parlament. Az Országgyűlés a második ülésnapon összesen hat előterjesztést fogadhat el, köztük a bűnügyi nyilvántartási rendszer módosítását.