Emelkedett a pedagógusok fizetése

Infostart
2015. október 5. 18:47
Ismét emelkedtek a pedagógusbérek: szeptemberben átlagosan 3,4 százalékkal magasabb fizetést kaptak az érintettek az életpályamodell keretében.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár ígérete szerint 2017-ig évről-évre több pénzt visznek majd haza a pedagógusok.
 
"Jogszabályi garancia van a pedagógus életpályamodell folytatására. 2016-tól a kormányzat szándékának megfelelően tovább folyik a Pedagógus II. és a Mesterpedagógus fokozatba történő átsorolás, illetve a minősítési eljárások, ezek egyébként folyamatban is vannak."
 
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László szerint az új minősítési rendszerben több pénzt kapnak ugyan a pedagógusok, ám ehhez jelentős munkateher párosul.
 
"Ismét emelkedtek a pedagógusbérek. Ezt egyrészt a törvény írja elő, másrészt ennek régen meg kellett volna történnie, most éppen a soros béremelés történt, 5-8 ezer forint közötti összeget jelent, ezzel olyan nagyon nincs mit büszkélkedni, bőven van még mit tenni."
 
A Pedagógus Szakszervezet elnöke, Galló Istvánné úgy véli, a kormány betartja ígéretét a béremeléssel.
 
"A kormánynak ez volt az ígérete a pedagógusok bérével kapcsolatban, amikor 2013-ban az eredetileg megígért béremelés összegének a 60 százalékát tudták odaadni, az az ígéret hangzott el, hogy ezt minden év szeptemberében 10 százalékkal emelni fogják. Ez 6-10-12 ezer forintot jelent személyenként."
 
A pedagógus életpályamodellről szóló kutatás szerint a mesterpedagógusok 93 százaléka, illetve az intézményvezetők 73 százaléka támogatja az életpályamodellt.
 

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást